...
Реєструйся

Донація крові: гарантії для працівника


Управління Держпраці в Рівненській області пояснило, як діють донорські гарантії відповідно до оновлених норм Закону України від 30 вересня 2020 року № 931-ІХ «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

У дні медичного обстеження та донації крові та/або компонентів крові особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності, із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця.

Такій особі безпосередньо після кожного дня донації крові та/або компонентів крові надають день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням такої особи цей день приєднують до щорічної відпустки.

Працівнику необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові із проханням відпустити з роботи для медобстеження чи здачі крові. Роботодавець повинен видати наказ про таке увільнення, при цьому за працівником зберігають середній заробіток.

Якщо в день безоплатної донації крові та/або її компонентів працівник за погодженням із керівництвом був залучений до роботи, йому за бажанням надають інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. Який це буде день, працівник-донор повинен зазначити в заяві.

Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустку продовжують на 1 день. Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов’язком працівника — він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час шляхом його приєднання до щорічної відпустки.

Щоб отримати право на продовження щорічної відпустки, працівник має надати довідку до завершення цієї відпустки. При цьому, донор може приєднати день відпочинку як до початку, так і одразу після відпустки.

Джерело: ЛІГА ЗАКОН

 

Триває запис на Авторський дистанційний курс підвищення кваліфікації кадровиків від Вікторії Ліпчанської. Вищий рівень

Матеріали до теми


Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...
Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...