...
Реєструйся

Допомога родичів ФОП без оформлення трудових відносин заборонена


У ході інспекційного відвідування інспектором праці Держпраці у Черкаській області встановлено, що ФОП здійснює підприємницьку діяльність у двох торгівельних приміщеннях та використовує працю трьох найманих працівників (зокрема, двох своїх дочок) без оформлення з ними трудових відносин.

На підставі акту інспекційного відвідування посадовою особою Управління винесено постанову, якою на ФОП накладено штраф у розмірі 335 070 грн за фактичний допуск трьох працівників до роботи без оформлення з ними трудових договорів.

Підприємець оскаржив постанову у судовому порядку. Свої вимоги ФОП обґрунтовував, зокрема, тим, що його дочки не є найманими працівниками, а лише допомагають йому в роботі.

01.11.2018 р. Черкаським окружним адміністративним судом ухвалено рішення, яким у задоволенні позову ФОП відмовлено повністю. Суд дійшов висновку, що Держпраці у Черкаській області належними доказами довела факт допуску працівників до роботи та факт виконання ними трудових функцій продавця продовольчих товарів без укладення трудових договорів. У зв’язку з чим, постанову про накладення штрафу визнано правомірною.

Варто зазначити, що законодавство не передбачає можливості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Відтак, навіть у разі наявності між працівником та роботодавцем сімейних чи родинних зав’язків, виконання функціональних обов’язків за відповідною професією можливе виключно після укладення з працівниками трудових договорів та після повідомлення територіального органу ДФС про допуск працівників до роботи.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...