...
Реєструйся

Допомогу при народженні дитини пропонують надавати лише сім’ям, які піклуються про своїх дітей


Допомога при народженні дитини стала для деяких сімей засобом заробітку при відсутності бажання у подальшому виховувати своїх дітей. Відповідно до законодавства у таких батьків забирають дітей чи позбавляють батьківських прав, але це не є перешкодою до наступної вагітності, народження дитини і отримання чергових траншів державних допомог. Більше того, такі батьки розглядають дітей, на яких не виплачується державна допомога, як зайвий баласт, від якого намагаються усіма способами позбутись.

В. Балога законопроектом № 3205 пропонує внести зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Відповідно проекту, допомога батькам при народженні дитини призначатиметься не лише на підставі свідоцтва про народження дитини (як зараз), а й довідки про забезпечення належних умов для повноцінного утримання та виховання раніше народжених дітей. Перевірка дотримання батьками умов щодо повноцінного утримання та виховання своїх дітей проводитиметься органами соціального захисту населення за місцем проживання батьків. Повноцінне утримання та виховання дітей повинно включати в себе забезпечення необхідним житлом, одягом, харчуванням, регулярного відвідування середніх навчальних закладів, проведення регулярних медичних обстежень (лікування), тощо.

Крім того, проектом встановлюється, що рішення про призначення допомоги не приймається або виплата допомоги при народженні дитини припиняється у разі:

  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них;
  • відібрання в отримувача допомоги усіх його дітей або когось з них без позбавлення батьківських прав;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;
  • нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини або незабезпечення ним таких умов щодо інших своїх дітей чи дитини.

При народженні першої дитини держава виплачує 29160 грн., другої – 58 320 грн., третьої та кожної наступної – 116 640 грн. Із цих сум 9 720 грн. виплачується одноразово, решта – рівними частинами: по 810 грн. (на першу дитину), 1012,50 грн. (на другу), 1 485,50 грн. (третю та наступних). У грудні такі виплати зростуть до 30 969, 61 920 та 123 840 гривень відповідно до кількості дітей.