...
Реєструйся

ДПС вказала на податкові наслідки отриманої компенсації за невикористані відпустки переведених працівників


У ДПС відповіли платнику податків, який прийняв на роботу шляхом переведення працівників іншого підприємства та отримав компенсацію за невикористані ними дні щорічної відпустки.

Як відомо, при переведенні працівника на роботу на інше підприємство, в установу, організацію грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, установи, організації, куди перейшов працівник (ст. 83 Кодексу законів про працю України та ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР).

Податківці уважають, що дохід у вигляді суми компенсації за невикористану відпустку включають до оподатковуваного доходу працівника та оподатковують ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Водночас сума нарахованої грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, яку виплачують працівнику в день переведення його на роботу на інше підприємство — база нарахування ЄСВ.

Роботодавець за попереднім місцем роботи повинен показати у податковому розрахунку відповідні доходи та подати його до контролюючого органу за місцем свого розташування.

Що стосується податкових наслідків із податку на прибуток, то положення ПКУ не передбачають різниць для коригування фінрезультату до оподаткування за операціями з отриманої компенсації за невикористані дні щорічної відпустки працівників, перерахованої іншим підприємством.

Джерело: ІПК ДПС від 19 квітня 2021 року № 1577/ІПК/99-00-04-03-03-06.