...
Реєструйся

Е-лікарняні з незначними помилками в П. І. Б. приймаються Фондом до оплати


Трапляється, що ім’я в е-лікарняному несуттєво відрізняється від паспортних даних — пропущена буква у прізвищі, відсутній апостроф, Євгенівна замість Євгеніївна тощо. Це означає, що була допущена помилка при укладенні декларації із сімейним лікарем — дані з декларації вносяться до реєстру пацієнтів та використовуються при створенні медичних висновків, на підставі яких формуються е-лікарняні.

Сьогодні саме інформація з реєстру пацієнтів використовується для відображення на «лицьовому боці» електронного лікарняного — тобто тій його частині, яка відображається працівнику та роботодавцю в їх кабінетах на вебпорталі Пенсійного фонду.

Наразі фахівці вже працюють над тим, аби в е-лікарняному пріоритетно відображались ті дані застрахованої особи, які наявні в Державному реєстрі застрахованих осіб, а не реєстрі пацієнтів — це допоможе уникнути більшості помилок невідповідності П. І. Б.

Однак доки таке оновлення напрацьовують, Фонд соціального страхування України приймає е-лікарняні до оплати попри наявні неточності, аби незначні помилки не призводили до уповільнення виплат допомог.

Водночас важливо, аби при оформленні заяви-розрахунку за такими лікарняними роботодавець вказав правильні ідентифікаційні дані свого працівника, зазначені в ДРЗО. Якщо помилка в ПІБ, наявна в е-лікарняному, буде продубльована також і в заяві-розрахунку, це призведе до невідповідностей в автоматизованому процесі верифікації.

Але найкраще — завчасно перевірити правильність написання свого ПІБ у декларації із сімейним лікарем та за потреби внести зміни. Адже, якщо помилок у декларації буде багато, е-лікарняний не створиться — невідповідність ідентифікаційних даних є найчастішою причиною, чому для застрахованої особи може не бути сформовано лікарняний.

З’ясувати, коли оплатять е-лікарняний, можна онлайн — інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund. Щоб зорієнтуватись у стані фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним — саме від неї залежить дата виплати допомоги.

Джерело: www.fssu.gov.ua

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...