...
Реєструйся

Фіскальна служба пояснила, як платити ПДВ у 2015


З 1 січня 2015 поетапно вводять систему електронного адміністрування ПДВ. Зокрема, з 1 січня до 1 липня 2015 (або до дати, зазначеної в окремому рішенні Верховної Ради) вона діє в тестовому режимі.

Як пояснили в ДФС, з 1 липня 2015 система електронного адміністрування ПДВ запрацює на постійній основі.

Пункт 200 прім. 1.6 статті 200 прим.1 ПКУ визначає, що за підсумками звітного податкового періоду, відповідно до задекларованих у податковій декларації результатами, платник проводить розрахунок із бюджетом в порядку, визначеному статтею 200 ПКУ.

Згідно з пунктом 200.2 статті 200 ПКУ, для перерахування податку до бюджету центральний орган виконавчої влади (забезпечує реалізацію податкової та митної політики) спрямовує органу, яке здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів і в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування ПДВ, реєстр платників. У реєстрі зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника, звітний період і сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі такого реєстру орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів і в якому відкриті рахунки платників у системі електронного адміністрування ПДВ, не пізніше останнього дня строку, встановленого ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує суми податку до бюджету.

Таким чином, сплата ПДВ до бюджету за грудень 2014 року, січень 2015 і IV квартал 2014 здійснюється з поточних рахунків платників податку безпосередньо на бюджетні рахунки.

За звітні податкові періоди, починаючи з лютого місяця 2015 року та I кварталу 2015, перерахування сум податку до бюджету здійснюється в порядку, визначеному пунктом 200.2 статті 200 ПКУ, з рахунків у системі електронного адміністрування ПДВ.

За матеріалами Закон і Бізнес