...
Реєструйся

У разі купівлі інвалюти в квитанції вказують суму пенсійного збору


Банки зобов’язані нараховувати, утримувати та перераховувати пенсійний збір за рахунок коштів клієнтів у разі купівлі фізичною особою — резидентом готівкової іноземної валюти

У листі від 4 лютого 2015 № 29-113/6779 Нацбанк роз’яснив порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти в готівковій формі.

Нагадаємо, що платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування є фізособи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізосіб, що здійснюють операції з купівлі іноземної валюти для погашення кредитів). Це передбачено останніми змінами, внесеними до Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування». Об’єктом оподаткування цим збором є сума операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі. А ставка збору становить 2 % від об’єкта оподаткування.

Регулятор роз’яснює, що банки, небанківські фінустанови, національний оператор поштового зв’язку зобов’язані нараховувати, утримувати та перераховувати збір за рахунок коштів клієнтів у разі купівлі фізособою-резидентом готівкової іноземної валюти. Збір сплачується від суми коштів в гривнях, на які купується іноземна валюта.

У разі покупки фізособою-резидентом готівкової інвалюти в квитанції про здійснення валютно-обмінної операції повинна бути вказана сума сплаченого збору

Під час здійснення зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту пенсійний збір фізособою-нерезидентом не сплачується. Також збір не сплачується у разі операцій з купівлі фізособами-резидентами готівкової іноземної валюти для погашення кредитів.

Засоби збору банки враховують на балансовому рахунку 2902 «Кредиторська заборгованість за прийняті платежі». Переказ коштів збору на рахунки Держказначейства банки здійснюють не пізніше наступного операційного дня з дня зарахування сум збору на балансові рахунки 2902 з урахуванням коштів філій за попередній день.

Нацбанк також попередив, що буде здійснювати перевірки з питань дотримання процедури сплати пенсійного збору.

За матеріалами Юрліги