...
Реєструйся

Фонд соціального страхування України: не бійтеся звертатися по допомогу


За підсумками січня — липня 2019 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі — Фонд) надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворим членом сім’ї, у т. ч. за хворими дітьми до 14 років було профінансовано для майже 190 тис. застрахованих осіб за 270 тис. листками непрацездатності. Сума коштів, направлена на цю статтю видатків, склала 508,1 млн грн.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї, її розмір обчислюється на загальних підставах і становить від 50 % середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100 % (понад 8 років стажу).

Право на отримання компенсації втраченого заробітку на підставі листків непрацездатності по догляду за хворим членом родини за рахунок коштів Фонду мають усі застраховані особи.

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш ніж 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування — за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, — не більш ніж за 7 календарних днів.

Матеріали до теми


Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...
Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...