...
Реєструйся

ФОП – пенсіонер отримує пенсію з іншої країни. Чи звільняється він від сплати ЄСВ?


Податківці наголошують, що ФОП, який є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно із законодавством іншої країни, зобов’язується сплачувати єдиний соцвнесок на загальних підставах.

Платниками ЄСВ є ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування (єдиний податок) (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ), – нагадує «Вісник. Офіційно про податки».

Частиною 4 цієї статті встановлено, що ФОП, у тому числі ФОП — платники єдиного податку, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Отже, ФОП звільняється від сплати ЄСВ, якщо він отримує пенсію за віком або є особою з інвалідністю, або досягла віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Водночас не звільняється від сплати ЄСВ ФОП, який є пенсіонером за віком та отримує пенсію згідно із законодавством іншої країни. Така особа нараховує та сплачує ЄСВ на загальних підставах.

Джерело: news.dtkt.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...