...
Реєструйся

ФССУ відповідає на запитання щодо є-лікарняних


Запитання:

Чи підлягають оплаті е-лікарняні, якщо працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років?

Відповідь:

Під час відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за застрахованою особою зберігається низка соціальних і страхових гарантій.

Зокрема, якщо така відпустка збігається з виходом у відпустку по вагітності та пологах, допомога по вагітності та пологах нараховується і виплачується незалежно від допомоги по догляду за дитиною.

Тож у разі створення е-лікарняного по вагітності та пологах для працівниці у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років, такий лікарняний підлягає опрацюванню роботодавцем і подальшій оплаті.

Водночас е-лікарняний для застрахованої особи в такій відпустці може бути створений з інших причин — наприклад, у разі хвороби чи травми. У такому випадку допомога по тимчасовій втраті працездатності не нараховується, а створений е-лікарняний не потрібно розглядати.

Зверніть увагу, період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу працівника як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Рекомендуємо прочитати статтю «Як прийняти на роботу працівника на період відпустки для догляду за дитиною?».

Джерело: фейсбук-сторінка Фонду соціального страхування України

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...