...
Реєструйся

ГАРЯЧІ ЗАПИТАННЯ: право на невикористані щорічні відпустки за кілька років


Чи має право працівник-сумісник на щорічні відпустки, не використані за кілька років

Згідно з частиною другою статті 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на кількох підприємствах, в установах, організаціях (тобто працювати за сумісництвом), якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Оплата праці сумісників провадиться за фактично виконану роботу. 

Щорічна основна відпустка працівникам, які працюють за сумісництвом, надається тривалістю не менше ніж 24 календарних дні незалежно від часу зайнятості працівника. 

Згідно з пунктом 6 частини сьомої статті 10 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) у перший рік роботи на підприємстві сумісники мають право отримати щорічну відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Слід зауважити, що отримання щорічної відпустки на роботі за сумісництвом одночасно з відпусткою за основним місцем роботи є правом працівника, а не його обов’язком. Але при цьому потрібно пам’ятати, що згідно з пунктом 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій,затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43, відпустка працівникам державних підприємств на роботі за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого працівник (зокрема і сумісник) втрачає право на неотримані щорічні відпустки. Якщо працівник не скористався своїм правом на такі відпустки за кілька попередніх років, він має право їх використати. Згідно з частиною першою статті 24 Закону № 504 у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи.

Відповідь на запитання надала Галина Білоткач, експерт гарячої лінії журналу «КАДРОВИК.UA».
 

Придбати журнал