...
Реєструйся

Головні новини в галузі за останній тиждень


Міністерством соціальної політики України підготовлено та направлено для затвердження до Міністерства економіки та розвитку України проект Зміни № 5 до Класифікатора професій. До цього проекту Зміни увійшла ціла низка позицій, нагальна потреба яких виникла в Україні останнім часом, зокрема щодо реалізації заходів, спрямованих на кадрове забезпечення новостворених підрозділів поліції, виконання заходів щодо реалізації Указу Президента України «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю» від 03.12.2015 № 678/2015, урахування сучасних технологій виробництва тощо. Наше видання має намір докладніше розглянути Зміни № 5 після її затвердження в одному з найближчих номерів газети «Кадри і зарплата».

Відповідно до постанови КМУ «Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби» від 04.11.2015 № 892 Державною казначейською службою України відкрито нові рахунки для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в органах ДФС, які почали діяти з 01.08.2016. Нові рахунки оприлюднили вже оприлюднили ДФС у Закарпатській області, ДФС у Рівненської області, ДФС у Дніпропетровській області. Про появу нових реквізитів рахунків для сплати ЄСВ інші територіальні органи ДФС буде повідомлено на офіційному порталі ДФС.

ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві  роз’яснює, що згідно з п. 3.1 розділу ІІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 реквізити податкового розрахунку заповнюються таким чином, зокрема:

― навпроти напису «Працювало за трудовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами);
― навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді.

Відповідно до абз. 2 ст. 21 Кодексу законів про працю України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Враховуючи викладене вище, кількість зовнішніх сумісників відображається в податковому розрахунку за формою 1 ДФ в графі «Працювало за трудовими договорами».

Джерело — редакція журналу «Довідник кадровика»