...
Реєструйся

Хто буде контролювати трудову сферу замість Мінсоцполітики


Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у середу схвалив законопроект, який уповноважує Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на формування державної політики у сфері праці, зокрема щодо зайнятості населення, професійного навчання та професійного розвитку працівників, регулювання трудової міграції громадян України.

Зауважимо, що раніше, згідно з пунктом 1 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого КМУ постановою від 17 червня 2015 року № 423 (далі — Положення № 423), саме Міністерство соціальної політики було центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері, зокрема, праці та соціальної політики, зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин. Але постановою «Питання Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства», затвердженою КМУ від 11 вересня 2019 року № 838 (далі — Постанова № 838), до Положення № 423 внесено зміни, якими указані функції вилучені з компетенції Мінсоцполітики. Щоправда такі зміни наберуть чинності лише одночасно із змінами до законодавчих актів в частині перерозподілу відповідних повноважень і функцій центральних органів виконавчої влади.

Відповідно надалі під контроль Мінекономіки перейде і Державна служба України з питань праці. Тим більше, що згідно з пунктом 1 Постанови № 838, саме це відомство є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері, зокрема:

— праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу;
— промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду, здійснення державного нагляду та контролю за додержанням вимог законодавства про працю та зайнятість населення.

Варто додати і те, що завдяки Постанові № 838 до сфери впливу та контролю Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства уже перейшли такі відомства як:

— Державна служба експортного контролю України;
— Державна служба статистики України;
— Державне агентство резерву України;
— Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру;
— Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;
— Державне агентство рибного господарства України;
— Державне агентство лісових ресурсів України.

Не виключено, що зміна компетенції Мінекономіки та Мінсоцполітики потягне за собою і подальше затвердження нових підзаконних нормативно-правових актів з питань праці та зайнятість населення, промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду.