...
Реєструйся

Хвороба або травма внаслідок сп’яніння: чи здійснюється в такому разі оплата за листком непрацездатності


Фонд соціального страхування України опікується близько 11 мільйонами українців-працівників — навіть в умовах війни всі вони забезпечуються Фондом виплатами й допомогами. Однак у деяких випадках людина може втратити право на отримання допомоги.

Чи здійснюється оплата за листками непрацездатності, якщо хвороба чи травма настали внаслідок сп’яніння?

  • Ні, якщо непрацездатність настала внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або пов’язаних із ним дій, допомога не надається.
  • Відмовити в призначенні матеріального забезпечення працівнику, який захворів або травмувався через сп’яніння, має комісія із соціального страхування підприємства. Підставою для такого рішення буде відмітка про виявлене сп’яніння — вона передбачена як у паперовому, так і в електронному листку непрацездатності. Її зробить лікар-куратор після проведення необхідних досліджень (якщо для них будуть підстави) — за результатами визначать наявність в організмі пацієнта алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) та ступінь сп’яніння.
  • Відмітка про сп’яніння в е-лікарняному означає не лише факт виявлення алкоголю чи інших речовин в організмі людини, але й свідчить, що лікар встановив причинно-наслідковий зв’язок між сп’янінням й отриманими травмами (захворюванням).
  • Однак, оскільки електронний листок непрацездатності створюється в перший день непрацездатності, на момент його формування ще можуть бути не готові результати відповідних досліджень. Тоді відмітка про сп’яніння вказується лише в другому чи навіть більш пізньому е-лікарняному, а первинний її не містить.
  • У такому разі необхідно орієнтуватися на номер страхового випадку — оплаті не підлягають усі листки непрацездатності, видані в межах одного страхового випадку, навіть якщо відмітка про сп’яніння наявна лише в одному з них.
  • Номеру страхового випадку відповідають перші цифри загального номера е-лікарняного до знаку дефіса.
  • Е-лікарняні стають готовими до сплати на восьмий день після дати свого закриття, тож навіть якщо позначка щодо сп’яніння з’явиться лише в другому листку непрацездатності, комісія зможе призначити допомогу за первинним листком із врахуванням цієї інформації.
  • Зверніть увагу, сп’яніння є частою причиною травм і набутих захворювань. А серед працівників, які в стані сп’яніння приступають до роботи, спостерігається високий рівень смертельного травматизму. Навіть невисокий уміст алкоголю в крові, який не має явних зовнішніх ознак, викликає зменшення швидкості рухових реакцій, знижує працездатність й уважність, прискорює стомлюваність.

Замовляйте навчання на мінікурсі: «Допомога по тимчасовій непрацездатності: організація процесу отримання».

Джерело: Фонд соціального страхування України

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...