...
Реєструйся

ІD-паспорт — морока чи полегшення для кадровика?


З появою нового формату документа, що засвідчує особу, у спеціалістів кадровиків можуть виникнути запитання:

  1. Як на підставі ІD-паспорта заповнити пункт 12 «Місце проживання за державною реєстрацією» особової картки працівника?
  2. Як на підставі ІD-паспорта внести до особової картки працівника інформацію про серію та номер паспорта, орган, який його видав, і дату видачі?
  3. Чи потрібно вимагати у працівника довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, якщо цей номер вказано на ID-паспорті?

Але і це ще не все!

Державна міграційна служба та Міністерство внутрішніх справ опублікували дані про недійсні паспорти.

На сьогодні в Україні є 1,5 млн таких паспортів. З них майже 1,3 млн — втрачені, 90 тисяч — викрадені, 25,7 тисяч — це паспорти померлих, які не були здані до ДМС.

У більшості випадків анульований паспорт забирає Державна міграційна служба, проте в деяких випадках залишається невідомим, де саме й у кого знаходиться документ. До прикладу: паспорт було втрачено, вкрадено або це паспорт померлої особи —  і його не віддали до ДМС. Саме такі паспорти можуть використовувати шахраї. Якщо ви підпишете договір за таким паспортом, його буде визнано недійсним.

У будь-якій ситуації, якщо ви плануєте підписувати договір з іншою людиною, — варто перевірити її паспорт у базі анульованих паспортів.

Завдяки додатку Opendatabot стало можливо перевірити дійсність паспорта.

Що для цього потрібно:

  1. Додайте Опендатабот в своєму месенджері.
  2. Введіть серію та номер паспорта.
  3. Перевірте, чи дійсний це паспорт.

Про актуальні запитання кадровиків:

  1. Як заповнити особову картку працівника на підставі ID-паспорта?
  2. Які документи можуть замінити паспорт при працевлаштуванні?
  3. Які ризики прийняття на роботу особи без паспорта або з недійсним паспортом?

Читайте у журналі «КАДРОВИК.UA» № 8, 2018.

Докладніше про те, як перевірити паспорт в Opendatabot, читайте за посиланням https://opendatabot.ua/blog/245-fake-passports

Матеріали до теми


У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...
Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?
Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника ...