...
Реєструйся

Індексації пенсійних виплат і строки виходу на пенсію: в Україні почав діяти новий закон


В Україні набув чинності новий закон щодо пенсійного законодавства, повідомляє Today.ua. Він, зокрема, містить норми, за яких може бути призначена пенсія достроково. Крім того, він встановлює дату перерахунку виплат для всіх пенсіонерів, а також регламентує деякі інші моменти, пов’язані з пенсією.

Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040–IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» підписаний президентом Володимиром Зеленським і вже набув чинності.

Цей закон дає чіткі тлумачення щодо індексації пенсійних виплат і строків виходу на пенсію.

Зокрема, він містить такі моменти.

  • Дата щорічної індексації пенсії зафіксована на 1 березня. Її не змінюватимуть політики, переносячи поближче до чергових виборів або ще яких-небудь “доленосних” моментів.
  • Щороку, 1 березня, індексації підлягатимуть усі пенсії в Україні. Раніше індексували не всі виплати. Індексацію здійснюватимуть з урахуванням інфляції та зростання середньої зарплати.
  • У випадку, якщо людину звільнили з роботи у зв’язку зі скороченням штату або ліквідацією підприємства за півтора роки до досягнення нею пенсійного віку, їй можуть призначити пенсію достроково.
  • Достроково також призначатимуть пенсії батькам дітей, які страждають на рідкісні захворювання, та яким не встановлено інвалідність.

У Мінсоцполітики вважають, що цей закон сприятиме встановленню справедливості при перерахунку та призначенні пенсій.

“Цей закон про справедливість, тому що він поширює єдині правила індексації на всі пенсії”, – зауважила голова Мінсоцполітики Марина Лазебна.

Джерело: Today.ua

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...