...
Реєструйся

Інваліди зможуть скористатися пільгами на підставі довідки


30 жовтня на засіданні Уряду був схвалений проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

За словами Міністра соціальної політики Людмили Денісової, в Україні проживають особи з інвалідністю, які через певні обставини — наприклад, відсутність страхового стажу — не мають права на отримання пенсії чи державної допомоги. Їм не видається посвідчення, і тому вони позбавлені можливості користуватися пільгами, які передбачені законодавством України.

Законопроектом передбачено запровадити альтернативний посвідченню документ — довідку, на підставі якої особи з інвалідністю будуть мати право користуватися пільгами. Вона видаватиметься регіональними органами соціального захисту населення та міститиме такі відомості:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • групу та причину інвалідності;
  • а також у відповідних випадках основні нозологічні форми захворювань особи (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату).

Чинним законодавством передбачено надання інвалідам пільг (проїзд, придбання лікарських засобів, санаторно-курортне лікування, забезпечення технічними засобами реабілітації, першочергове обслуговування у медичних закладах) на підставі:

  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • пенсійного посвідчення;
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

За інформацією Мінсоцполітики