...
Реєструйся

Виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності оподатковуються військовим збором


Виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності здійснюються відповідно до норм Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2011 № 2240-III (далі — Закон № 2240), яким визначено правові підстави для отримання такої допомоги, встановлено умови надання, тривалість і розміри виплат.

Відповідно до ст. 35 Закону № 2240, встановлено, що допомога з тимчасової непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

  • тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві;
  • необхідністю догляду за хворою дитиною або хворим членом сім’ї; догляду за дитиною до трьох років у випадку хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;
  • карантину;
  • переведення відповідно до медичного висновку на легшу роботу; протезування у стаціонарі;
  • санаторно–курортного лікування.

Право на матеріальне забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають, зокрема застраховані особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб.

Військовий збір введено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» від 31.07.2014 р. № 1621, який набрав чинності 03.08.2014 року.

Об’єктом обкладання військовим збором є доходи у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які нараховуються платникові податку у зв’язку з трудовими відносинами.

Враховуючи наведене, допомога по тимчасовій непрацездатності прирівняна до заробітної плати, саме тому з неї слід утримувати військовий збір.

Статтею 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Тож, ФСС з ТВП вважає, що оподатковувати військовим збором необхідно доходи, які нараховуються фізичним особам після 3 серпня 2014 року.

ФСС з ТВП