...
Реєструйся

Інвестори підприємств великої приватизації будуть сплачувати внески в недержавні пенсійні фонди за працівників


Уряд запроваджує накопичувальну пенсійну систему для працівників підприємств великої приватизації. Відповідну постанову від 9 грудня 2021 року № 1288  «Про реалізацію експериментального проєкту з додаткового соціального захисту працівників об’єктів великої приватизації» прийнято на засіданні Кабміну 9 грудня 2021 року.

Це експериментальний проєкт з додаткового соціального захисту працівників об’єктів великої приватизації, який триватиме протягом двох років. Його буде реалізовано шляхом доповнення умов продажу таких об’єктів зобов’язанням стосовно недержавного пенсійного забезпечення їх працівників.

Під час підготовки об’єкта до приватизації аукціонна комісія визначає зобов’язання покупця щодо здійснення недержавного пенсійного забезпечення працівників (укладення пенсійних контрактів і сплати пенсійних внесків на їх користь), якщо згідно з умовами продажу зберігаються основні види діяльності об’єкта приватизації, а штатна чисельність його працівників становить понад 100 осіб.

Якщо умовами продажу передбачається необхідність спрямування покупцем інвестицій у технічне переозброєння, модернізацію виробництва чи енергомодернізацію об’єкта приватизації, рішення про визначення в умовах продажу зобов’язання покупця щодо здійснення недержавного пенсійного забезпечення працівників такого об’єкта приймається зазначеною аукціонною комісією.

Пенсійною програмою повинно бути охоплено не менш як 50 % працівників об’єкта приватизації, критерії відбору яких визначаються роботодавцем, а також передбачено сплату пенсійних внесків на їх користь у розмірі не меншому, ніж 4 % суми нарахованої працівнику заробітної плати (доходу).

Сплата пенсійних внесків безпосередньо працівником шляхом їх відрахування із заробітної плати (доходу) може передбачатися виключно на добровільних засадах або на умовах, визначених шляхом колективних переговорів між роботодавцем і представниками працівників.

У разі звільнення працівника, на користь якого сплачувалися пенсійні внески, виконання такого зобов’язання щодо цього працівника припиняється.

Джерело: https://biz.ligazakon.net

Матеріали до теми