...
Реєструйся

Із 1 січня зарплату можна виплачувати на рахунки будь-якого банку


З 1 січня запрацювали зміни до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22. Відповідні зміни внесено постановою Правління Національного банку України від 24 квітня 2020 року № 56.

Ці новації дозволяють вільний вибір працівниками банку для виплати заробітної плати та визначають нову відомість для бухгалтера.

Супровідною відомістю виступає супровідний документ, який подає платник під час переказу зарплати. Вона містить перелік обов’язкових реквізитів та загальну суму переказу, зазначену в платіжному дорученні.

Платник, якщо це передбачено договором між банком і платником, зможе перерахувати кошти на рахунок банку для подальшого їх переказу цим банком на рахунки отримувачів, які відкриті в цьому банку або в інших банках.

При перерахуванні коштів для виплати зарплати більш ніж одному працівникові разом із платіжним дорученням подається відомість, яка має містити такі обов’язкові реквізити:

— номер рахунку отримувача;

— код отримувача;

— сума платежу;

— підписи платника;

— призначення платежу.

Тож тепер працівник може надати бухгалтеру власний рахунок за стандартом IBAN, відкритий у будь-якому банку, а бухгалтер сформує відомість для всіх працівників незалежно від банку. Далі банк, який обслуговує роботодавця, автоматично переказуватиме суми коштів на рахунки, надані працівниками. Але, аби все це працювало, вказані умови мають бути визначені у договорі із обслуговуючим банком.

}