...
Реєструйся

Кабмін змінить методологію визначення “мінімалки” і запровадить гарантовані зарплати по категоріях


В Україні буде змінена методологія мінімальної заробітної плати. Про це сьогодні під час презентації законопроектів про легалізацію заробітних плат повідомив віце-прем’єр-міністрУкраїни — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

“Що ми пропонуємо, щоб серйозно змінити ситуацію?

Перше — ми змінили методологію визначення самого поняття мінімальної заробітної плати.

Привели її до міжнародних стандартів. Туди не включено доплати та надбавки компенсаційного характеру. Шкідливі і важкіумови праці. Нічний час. Всі інші надбавки включаються. Ми чітко обробили підходи. Щоб розуміти, що таке мінімальна заробітна плата“, — зазначив віце-прем’єр.

Також С.Тігіпко повідомив, що в Україні планується запровадження гарантованої заробітної плати.

“Друге — ми вводимо гарантовану заробітну плату. До цього часу в Україні не було гарантованої заробітної плати. Що це таке? Це вісім категорій, які отримують від мінімальної зарплати і далі по підвищенню кваліфікації. Найпростіші професії будуть отримувати мінімальну заробітну плату. Для малокваліфікованих працівників буде відповідний коефіцієнт. Кваліфіковані — ще більший коефіцієнт. Після цього… висококваліфіковані працівники — ще більший. Далі — технічні працівники — ще більший. Професіонали — більший. І останній — керівник підприємства”, — зазначив віце-прем’єр.

За його словами, ці вісім категорії будуть поширюватися на приватний сектор.

“Кабінет Міністрів визначатиме, якими будуть ці коефіцієнти. У цьому напрямку ми використовували чеський досвід”, — резюмував С. Тігіпко.

У цілому міністерство розробило три законопроекти щодо легалізації заробітної плати.За словами С. Тігіпка, їх можна подивитися на офіційному сайті відомства.

Джерело: ubr.ua