...
Реєструйся

Кабмін не може скасувати доплати до пенсії, визначені законом: зразкове рішення


Положення урядової Постанови № 103 поширюється на пенсії, встановлені законодавством, а не на визначені законом.

Доплата і підвищення до пенсії, передбачені законами «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII та «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни» від 16 березня 2004 року № 1603-IV (25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та цільова грошова допомога у розмірі 40 грн), які виплачуються у складі пенсії пенсійним органом, є додатковою соціальною гарантією, зокрема для військовослужбовців, і нерозривно пов’язані з їх спеціальним правовим статусом та особливими умовами проходження ними служби. Отже, вони не можуть бути зменшені Урядом і повинні виплачуватися ГУ ПФ незалежно й самостійно в повному обсязі відповідно до встановлених цими актами законодавства розмірах, не мають братися до уваги при перерахунку пенсійної виплати, проведеної на підставі постанови Кабміну «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб» від 21 лютого 2018 року № 103» (далі — Постанова № 103).

Відповідні положення міститься у постанові Касаційного адміністративного суду Верховного Суду від 9 грудня 2019 року у зразковій справі № 300/1695/19 за позовом особи, яка отримує підвищення до пенсії і доплати відповідно до зазначених законів, до Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області.

Суть спору полягає в оскарженні дій відповідача щодо зменшення з 5 січня 2018 року розміру доплат, передбачених для учасників бойових дій. Позивач просив зобов’язати відповідача провести перерахунок пенсії з 5 січня 2018 року зі 100 % урахуванням і виплатою підвищення пенсії в розмірі 25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та цільової грошової допомоги на прожиття учаснику бойових дій у розмірі 40 грн, виплатити різницю між фактично отриманою та належною до сплати сумою пенсії із 5 січня 2018 року.

На обґрунтування позову позивач зазначив, що, розраховуючи розмір пенсій відповідно до пункту 2 постанови Кабміну № 103 (щодо виплати перерахованих пенсій з 1 січня 2018 року в розмірі 50 % підвищення), ГУ ПФ фактично зменшує виплату підвищень, надбавок до пенсії, встановлених законами.

Верховний Суд вказав, що згідно з нормами чинного законодавства (станом на час виникнення спірних правовідносин) при здійсненні перерахунку пенсії на підставі ч. 4 ст. 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 9 квітня 1992 року № 2262-XII, у зв’язку з прийняттям Кабміном Постанови «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» від 30 серпня 2017 року № 704, враховуються такі види грошового забезпечення, як посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням і відсоткова надбавка за вислугу років на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною або аналогічною посадою та військовим (спеціальним) званням.

Верховний Суд, враховуючи Рішення Конституційного Суду України від 9 липня 1998 року № 12-рп/98 та сформульовані в ньому підходи до тлумачення терміну «законодавство», акцентував на відмінностях підвищених пенсій, які:

а) встановлені законодавством;

б) визначені законом.

Перша група (встановлені законодавством) — відповідно до змісту пункту 2 постанови Кабміну №103 враховувалась при поетапному підвищенні пенсій (з 1 січня 2018 року — 50 %; з 1 січня 2019 року по 31 грудня 2019 року — 75 %; з 1 січня 2020 року — 100 % суми підвищення пенсії, визначеного станом на 1 березня 2018 року). Натомість на другу групу (визначених законом) не поширювався регулюючий вплив пункту 2 постанови Кабміну № 103. Відповідно, їх розмір (підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, що визначені законом) не зазнавав змін.

У зв’язку із зазначеним Суд дійшов висновку, що відповідач, здійснюючи нарахування і виплату підвищення до пенсії та допомоги позивачеві, дотримався вимог законодавства, яким врегульовані спірні правовідносини, а тому прав останнього не порушив.

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму разом зі щорічною індексацією буде здійснено перерахунок пенсій
Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 березня 2024 року ...