...
Реєструйся

Кабмін затвердив порядок перерахунку пенсій


Кабмін постановою № 795 від 30 жовтня 2013 року затвердив Порядок перерахунку пенсій відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до постанови, перерахунку підлягають пенсії, призначені за зверненнями, які надійшли до 31 грудня року, що передує року, в якому проводиться перерахунок.

Для перерахунку пенсій відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» застосовується розмір заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, що склався станом на 1 березня року, в якому проводиться перерахунок пенсії, обчислений відповідно до:

  • статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність»;
  • статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • статті 43 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», — особам з числа військовослужбовців строкової служби та членам їх сімей;
  • постанови Кабміну від 23 листопада 2011 р. N 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

До обчисленого розміру заробітної плати додається розмір збільшення заробітної плати після перерахунку, проведеного в попередніх роках відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунок пенсії відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» проводиться шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, зазначеної у пункті 3 цього Порядку, на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 % показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Зазначений коефіцієнт визначається щороку у межах бюджету Пенсійного фонду України Кабінетом Міністрів України.

Перерахунку не підлягають пенсії, призначені або переведені вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком на умовах, визначених абзацом третім ч. 3 ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за зверненнями, які надійшли з 1 січня поточного року, в якому проводиться перерахунок.