...
Реєструйся

Вісім ознак майбутнього звільненняі


Колишній начальник досить великого відділу в одній із компаній м. Кельце неподалік Варшави, 49-річна Гражина, згадує своє звільнення з роботи два роки тому як одну з найбільш неприємних подій у її житті. Можливо, навіть болючішу, аніж розлучення, яке вона пережила три роки назад. І з першим, і з другим вона впоралася. Зараз вона має постійну добре оплачувану роботу (хоча й поза штатом), але, як і тоді, її проймає дрож, щойно вона згадує осінню днину, коли її раптово викликали в кабінет директора. Звільнення відбулося дуже несподівано, хоча зараз вона розуміє, що все-таки були деякі ознаки того, що в її роботі мають відбутися зміни. Однак тоді вона не звернула на них уваги

На що слід звертати увагу? Фахівці із працевлаштування звертають увагу на вісім сигналів, при яких працівники повинні відчувати тривогу. Ще до того, як вам зателефонують із несподіваним запрошенням до кабінету шефа.

1. ШЕФ ЗАКРИВАЄТЬСЯ В КАБІНЕТІ І СТАЄ МЕНШ ТОВАРИСЬКИМ

Якщо керівник, який раніше за будь-якої нагоди був готовий поговорити, раптово зникає у своєму кабінеті і майже не виходить з нього, уникає неформальних зустрічей і намагається обмежити контакти, це може бути ознакою, що вас планують звільнити. Особливо в компаніях, які перебувають не в найкращому фінансовому становищі. Можна спробувати з’ясувати причини таких змін у поведінці шефа або поспостерігати за так званою мовою тіла — як поводиться, коли ви підходите до нього, чи уникає вашого погляду під час розмови та ін.

2. ЧУТКИ ПРО КАДРОВІ ЗМІНИ В КОМПАНІЇ ЗРОСТАЮТЬ

Усе більше і більше ходять чутки про майбутні рокіровки в компанії, які можуть стосуватися і вашого підрозділу. Колеги по роботі усе частіше запитують, що у вас відбувається.

3. СКАСОВУЮТЬСЯ ВАЖЛИВІ ЗУСТРІЧІ ТА РІШЕННЯ

Раптом, уже після того, як вони відбулися, ви дізнаєтеся про проведені наради та консультації, на котрі раніше запрошували й вас. Крім того, вас не залучають до прийняття важливих рішень. Ви чуєте від інших про нові проекти, а шеф пояснює, що у вас багато обов’язків і він не хоче навантажувати вас новими. Фахівці радять реагувати на такі сигнали швидко і професійно. Одним із варіантів може бути зустріч із шефом і спроба з’ясувати ситуацію (після того, як ви спокійно і розсудливо проаналізуєте тривожні симптоми). Тоді є шанс, що або шеф розвіє ваші страхи, або, якщо він підтвердить їх, у вас буде більше часу, щоб почати пошук нової роботи.

4. ШЕФ ЧАСТО КРИТИКУЄ ВАС І РІДКО ХВАЛИТЬ

Якщо раптом ваші ідеї та дії стають причиною критики, а шеф починає звертати більше уваги на ваші (навіть незначні) помилки, аніж на успіхи, то це може бути сигналом до звільнення.

У свою чергу, менеджери якщо вже отримали завдання скоротити людей, зазвичай намагаються обґрунтувати свій вибір знеціненням праці кандидатів на скорочення.

5. ЗМЕНШЕННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ І ЗБІЛЬШЕННЯ КОРОТКОСТРОКОВИХ ЗАВДАНЬ

Сигналом до звільнення може бути і відмова шефа у розробці вами довгострокових проектів, поступове (або, гірше того, раптове) зменшення сфери обов’язків. Якщо ви бачите, що не отримуєте нових завдань, вас не залучають до розроблення стратегічних проектів, це може бути причиною для занепокоєння.

6. ВАША РОЛЬ У КОМПАНІЇ

Директор або HR просить вас підготувати описання вашої ролі в організації, перелічити обов’язки і вказати сферу відповідальності. Таке прохання часто передує спробам вашої компанії найняти сторонніх фахівців або провести реструктуризацію. У будь-якому разі це означає, що керівник не в змозі точно визначити, що ви робите і яка від цього користь для компанії. Тоді, бажаючи зберегти роботу, ви повинні зробити все можливе, щоб переконливо довести свою потрібність.

7. ВИ ОТРИМУЄТЕ ПРОХАННЯ ПОДІЛИТИСЯ СВОЇМИ ОБОВ’ЯЗКАМИ З КОЛЕГОЮ

Інколи це може бути спробою зняти з вас частину завдань, але, разом з тим, таке прохання може передувати кадровим змінам на вашій посаді. Американські експерти у справах кар’єри радять: щоб мати ясність стосовно такої ситуації, потрібно піти на діалог із шефом, інакше ваша робота може закінчитися одразу ж після навчання колеги.

8. КОЛЕГИ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ВАС ІНАКШЕ

Так само, як і при подружній невірності, так і при звільненні часто працівник довідується багато чого лише в день звільнення, тоді як у його оточенні вже давно ходили всілякі чутки.

У разі значного скорочення інформація про кандидатів на звільнення зазвичай набагато раніше починає ширитися компанією, що може відбиватися на ставленні до вас колег. Якщо відчуваєте, що дехто вас уникає, не відповідає на електронну пошту, це може бути сигналом швидкого виклику до шефа чи HR.

Бачачи деякі або більшість із цих сигналів, для початку треба спробувати з’ясувати ситуацію. Коли це не дуже вдається, ви повинні готуватися до змін. Краще завчасно, поки ще є робота, оновити професійні контакти, знайти друзів у соціальних мережах, зав’язати контакти з рекрутерами. Слід також почати зустрічатися з друзями, запитувати їхньої думки і поради, перш ніж ви отримаєте повідомлення про звільнення і шукатимете нову роботу
в статусі безробітного.

За матеріалами польських сайтів

Ігор ТЕРЕЩЕНКО,
фахівець із корпоративного управління

«Моя кадрова газета»