...
Реєструйся

Коли потрібно оформлювати довіреність?



 

Довіреність є одним з найчастіше оформлюваних документів, що застосовують не тільки у сфері комерції, а й у звичайному житті (зокрема за потреби доручити вчинення якої-небудь дії (процедури) іншій особі). 

Цей документ має різні форми виконання, зміст, термін дії і призначення. Спробуємо розібратися у деяких питаннях щодо оформлення та використання довіреностей.

Довіреність має юридичну силу та поряд зі збільшенням загальногромадянської і комерційної активності громадян широко застосовується в різних життєвих ситуаціях. По суті, вона визначає ступінь можливості передати іншій особі частину своїх прав для вирішення різних питань, які не суперечать законодавству.

Довіреність — це письмовий документ, який видає одна особа іншій для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може надавати особа, яку представляють (довірителем), без посередньо третій особі (ч. 3 ст. 244 Цивільного кодексу України, далі — ЦК).

Сторону, яка видає довіреність, називають довірителем, а сторону, уповноважену на вчинення певних юридично значущих дій, — довіреним.

Далі у статті:

  1. Оформлення документів у нотаріуса
  2. Довіреність на отримання матеріальних цінностей
  3. Складання довіреностей: як виправити допущену помилку; хто повинен підписувати 
  4. Чи можна видати довіреність сторонній особі (роз’яснення + кейс)

Про оформлення довіреностей читайте в журналі  «Діловодство» № 7-8, 2019 у статті «Деякі питання оформлення та застосування довіреностей».

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...