...
Реєструйся

Компенсація і зараз є, але законодавство потребує змін


Уряд підтримав законопроект, яким пропонують компенсацію за затримку у виплатах. Йдеться у повідомленні Мінсоцполітики. Ініціатива полягає в тому, щоб встановити вичерпний перелік цих виплат:

1) пенсії або щомісячне довічне грошове утримання (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, встановлених законом);

2) соціальні виплати;

3) стипендії;

4) зарплати;

5) сума індексації грошових доходів громадян

Нинішнє рішення — внести зміни до існуючого закону, який діє з 2000 року. Бо в нині діючій версії закону існували корупційні ризики (на це вказали фахівці Мін’юсту) — а саме слово «інші» у переліку виплат, які підлягають компенсації. Сам механізм дії закону не зміниться.

Приклад виплати компенсації.

Працівнику за серпень 2019 року нарахована зарплата у сумі 5000 грн (після утримання податків і обов’язкових платежів), але вона не була виплачена. Виплату здійснили у січні 2020 року.

Оскільки зарплату виплатили із затримкою більше, ніж один місяць — працівник повинен отримати компенсацію.

Беруть зарплату за серпень і множать на індекс інфляції за термін, поки не виплачувалися гроші (у даному випадку інфляція становила 101,3% за 4 місяці).

Тобто компенсацію нараховують за формулою: зарплата х індекс інфляції = загальна сума.

Загальний розмір зарплати за серпень 2019 року після його виплати у січні 2020 року становить умовно 5065 грн (5000 грн + 65 грн).

Аналогічний механізм виплат застосують до всього переліку виплат, зазначених у законопроекті.

Матеріали до теми