...
Реєструйся

Поновлення незаконно звільненого працівника виконується негайно


Законодавець передбачає обов’язок роботодавця добровільно і негайно виконати рішення суду про поновлення на роботі працівника в разі його незаконного звільнення.

Роботодавець зобов’язаний видати відповідний наказ відразу після оголошення рішення суду незалежно від того, чи буде це рішення оскаржуватися.

Відповідне положення міститься у постанові ВП ВС від 8 листопада 2019 року у справі № 711/8138/18.

Відповідно до статті 235 Кодексу законів про працю у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника підлягає негайному виконанню. Статтею 65 Закону України «Про виконавче провадження» від 2 червня 2016 року № 1404-VIII встановлено, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується невідкладно в порядку, визначеному статтею 63 цього Закону. Рішення вважається виконаним з дня видання відповідно до законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Законодавець передбачає обов’язок роботодавця добровільно і негайно виконати рішення суду про поновлення на роботі працівника в разі його незаконного звільнення. Цей обов’язок полягає в тому, що роботодавець зобов’язаний видати наказ про поновлення на роботі відразу після оголошення рішення суду незалежно від того, чи буде це рішення суду оскаржуватися. У разі невиконання цього обов’язку добровільно рішення суду підлягає виконанню у примусовому порядку.

МОЖНА ПОЧИТАТИ:

«Рішення про поновлення на роботі: виконуємо негайно чи чекаємо апеляції?» (журнал «КАДРОВИК.UA», № 1’2020)

Матеріали до теми


Чи повернуть мобілізованим працівникам виплату середнього заробітку: Суд перевірить на конституційність законодавчі приписи щодо трудових гарантій
Другий сенат 20 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Юрія ...