...
Реєструйся

Компенсація за роботу у святкові та вихідні дні: роз’яснює Мінсоцполітики


Департамент заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики повідомляє, що оплата праці за роботу у вихідний і неробочий день працівникам, які одержують місячний оклад, проводиться в розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у вихідний, неробочий день провадилася у межах місячної норми часу і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідний і неробочий день. При визначенні годинної ставки для оплати відпрацьованих годин у святкові, неробочі, вихідні дні місячний посадовий оклад працівника ділиться на місячну норму тривалості робочого часу, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для даного підрозділу (працівника).

За бажанням працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути наданий інший день відпочинку.

Ця норма використовується у випадку, коли робота у святковий, неробочий день не включається в норму робочого часу.

Для працівників, які працюють за графіком і робота яких у святкові та неробочі (вихідні) дні включається в місячну норму робочого часу, оплата праці провадиться у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, але не може бути замінена іншим днем відпочинку, оскільки в такому випадку працівником не буде повністю відпрацьована встановлена йому норма робочого часу.

На підприємствах (установах, організаціях), зупинка роботи на яких неможлива з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності (виходу на роботу). Компенсація за роботу у вихідний день проводиться в тому випадку, коли працівник залучався до роботи безпосередньо у свій вихідний день, який визначений йому графіком виходу на роботу.

Наприклад, у випадку, якщо робочий день такого працівника припадає на вихідний день (неділя), цей день оплачується на загальних підставах, оскільки вихідні дні підприємства (установи, організації) можуть не збігатися з вихідними днями працівника.

Лист Мінсоцполітики від 09.12.14 р № 922/13 / 155-14.