...
Реєструйся

Кому надається листок непрацездатності під час хвороби дитини у період карантину, якщо захворіла мати дитини?


Якщо малолітня дитина (до 14 років) захворіла в період карантину, тому, хто доглядає за нею під час хвороби, оформлюють листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною.

Листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною не видають і не оплачують, коли дитина захворіла в період щорічної основної та додаткової відпусток, відпустки без збереження зарплати, відпустки для догляду за дитиною до 3 років або в період творчої та навчальної відпусток (ч. 6 ст. 22, п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Для догляду за хворою дитиною віком до 14 років листок непрацездатності видають на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більш як 14 календарних днів. Якщо дитина продовжує хворіти, то особі, яка здійснює догляд за хворою дитиною, після закінчення максимального строку листка непрацездатності видають довідку за формою № 138/о (пп. 3.3–3.4 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян затвердженої Наказом  від 13 листопада 2001 року № 455 (далі — Інструкція № 455).

Якщо дитина перебуває на стаціонарному лікуванні, то листок непрацездатності надають по догляду за дитиною до 6 років на весь період стаціонарного лікування, а по догляду за важкохворою дитиною від 6 до 14 років, що потребує індивідуального догляду, — на період, визначений висновком ЛКК (п. 3.9 Інструкції № 455).

Для догляду за дорослим членом сім’ї та хворою дитиною, старшою 14 років, у разі лікування в амбулаторно-поліклінічних умовах листок непрацездатності видають на строк до 3 днів. Як виняток — залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов цей строк може бути подовжений за рішенням ЛКК, а за її відсутності — головного лікаря, але не більш як 7 к. дн. (п. 3.2 Інструкції № 455).

Якщо в сім’ї хворіють двоє або більше дітей одночасно, то для догляду за ними видається один листок непрацездатності. У разі виникнення захворювання у дітей в різний час листок непрацездатності видається в кожному конкретному випадку окремо (п. 3.5 Інструкції № 455).

Допомога по тимчасовій непрацездатності в разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до трьох років, надається застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання відповідно до частини п’ятої статті 22 3акону № 1105.

Матеріали до теми


Штраф за неправильно оформлену «лікарняні» у зв’язку з вагітністю та пологами: що треба знати
Згідно зі статтею 23 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підставою для ...
Оплата тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює за сумісництвом
З 1 січня 2023 року до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV ...
Паперові листки непрацездатності: перевірки ПФУ
Як відомо, призначення та виплата «лікарняних» здійснюються за рішеннями страхувальників на підставі виданих застрахованим особам листків непрацездатності. Оскільки Міністерством охорони ...
Яка різниця між е-лікарняним та медичним висновком про тимчасову непрацездатність
Медичний висновок про тимчасову непрацездатність та е-лікарняний, який є електронним аналогом паперового листка непрацездатності, — два різні електронні документи, тісно ...