...
Реєструйся

Конституцію України буде змінено


Верховна Рада на ранковому засіданні 7 лютого ухвалила Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».

Відповідний президентський законопроект № 9037 був попередньо схвалений Парламентом 22 листопада 2018 року.

Постановою ВР № 2555-VIII проект було включено до порядку денного дев’ятої сесії ВР восьмого скликання на засіданні 20 вересня.

Конституційний Суд України Висновком № 3-в/2018 від 22 листопада 2018 року визнав зміни такими, що відповідають вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Разом з тим, шестеро конституційних суддів виклали окремі думки з цього питання. Зокрема, суддя Тупицький вважає, що Конституційний Суд України у Висновку мав зробити застереження, що відповідно до вимог Основного Закону України реалізація мети Законопроекту в частині щодо «реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору» неможлива без проведення всеукраїнського референдуму, який стосуватиметься зміни нейтрального позаблокового статусу України.

Законом змінено не лише тіло Конституції, а й Преамбулу, в яку включено підтвердження європейської ідентичності Українського народу і незворотності європейського та євроатлантичного курсу держави.

Верховна Рада наділена повноваженнями щодо визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в цих організаціях забезпечує Кабінет Міністрів.

Крім того, з Перехідних положень виключено пункт про можливість використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації