...
Реєструйся

Коригування середнього заробітку для «відпускних» скасують — Мінекономіки


Мінекономіки продовжує переписувати трудове законодавство, зокрема, підзаконні нормативні акти. Цього разу справа дійшла до добре відомого бухгалтеру Порядку обчислення середньої зарплати, затвердженого постановою КМУ від 8 грудня 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100). Міністерство уже розробило проєкт змін до нього.

Почнемо з найцікавішого — наміру спростити порядок обчислення середньої зарплати при підвищенні посадових окладів (тарифних ставок). А зроблять це просто — вилучать пункт 10 Порядку № 100, який передбачав коригування середнього заробітку у разі підвищення посадових окладів. Для роботодавця це, звісно, полегшення із зайвими обтяжливими обрахунками та штрафами, але натомість для працівників — зменшення суми відпускних та компенсацій за невикористану відпустку.

Йдемо далі щодо майбутніх змін до Порядку № 100, серед яких пропонують:

1. Врахувати всі види відпусток, які передбачені законодавством, при обчисленні середньої зарплати.

2. Спростити обчислення середньої заплати, шляхом зміни порядку врахування премій, які виплачуються за квартал і більш тривалий проміжок часу.

При обчисленні середньої зарплати в усіх випадках її збереження враховувати всі суми нарахованої зарплати згідно із законодавством та умовами трудового договору, окрім визначених у пункті 4 Порядку № 100.

Премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої зарплати включати шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості місяців того періоду, за який вона нарахована та пропорційно часу, відпрацьованому у розрахунковому періоді.

3. Доповнити перелік виплат, які не враховують при обчисленні середньої зарплати у всіх випадках її збереження.

4. Прибрати необхідність вилучати із розрахункового періоду час, коли змінилися структура зарплати з одночасним підвищенням посадових окладів (актуально для бюджетників).

5. Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховувати до розрахункового періоду.

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...