...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 11, 2014


Осінь — це сезон перевірки на наявність боргів перед минулим…
Ельчин Сафарлі

За вікном облітає жовто-багряний лист. Останній місяць осені скоро поступиться своїми правами метушливому передсвятковому грудню, який закружляє нас у вирі нових приємних клопотів. Тож озирніться, погляньте на своє минуле: чи все ви встигли зробити? Якщо ні, то саме час виправити ситуацію. І не забудьте приділити увагу нашому журналу.

А в цьому номері ми підготували багато цікавого. Автор статті «Звільнення з ініціативи працівника: чи все так просто?» порушує актуальне і для початківців, і для професіоналів кадрової справи питання. Тим користувачам КП, які не можуть знайти в ньому потрібних назв, радимо ознайомитися зі статтею «Внесення змін до «Класифікатора професій» та застосування споріднених назв окремих робіт».

Хочемо нагадати, що триває передплата на унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика», адже 2015 рік не за горами. Зручніше це зробити через редакцію — у нас найнижча ціна.

Для того щоб отримати потрібні саме вам матеріали, в яких буде враховано саме вашу специфіку діяльності, пропонуємо долучитися до формування тематики журналу на 2015 рік! Запропонуйте свої теми і розташуйте їх відповідно до пріоритетів. Ваші пропозиції надішліть до редакції факсом (044) 507 2226 або електронною поштою kadr_praktyka@mediapro.com.ua

Замовляю для себе і колег на 2015 рік:

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

КОРИСНІ ПОРАДИ

Страховий стаж для призначення пенсії та виплата грошової допомоги: роз’яснення експертів

ТРУДОВЕ ПРАВО

Мєдвєдєва Таїсія
Звільнення з ініціативи працівника: чи все так просто?

При звільненні найчастіше саме працівники виявляють бажання звільнитися з роботи. На перший погляд звільнення з ініціативи працівника досить простий процес. Але в деяких ситуаціях виникають спірні питання, які ускладнюють звільнення. Наприклад, як діяти роботодавцеві, якщо працівник відкликає заяву про звільнення, чи вправі роботодавець відмовити такому працівнику. Автор статті розглядає звільнення з ініціативи працівника та деякі складні моменти цього процесу.

Бойко Микола
Звільнення з підстав, передбачених Законом України «Про очищення влади» (п. 72 ст. 36 КЗпП України)

16 жовтня 2014 року набув чинності Закон України «Про очищення влади» від 16 вересня 2014 року № 1682-VII. Згідно із цим Законом до низки законодавчих актів України внесено зміни й доповнення. Зокрема, у статті 36 КЗпП України частину першу доповнено пунктом 72 такого змісту: «з підстав, передбачених Законом України «Про очищення влади», а частину другу — словами «а у випадку, передбаченому пунктом 72, особа підлягає звільненню з посади у порядку, визначеному Законом України «Про очищення влади». Тобто в Законі № 1682 визначено коло осіб, які можуть бути звільнені на підставі пункту 72 КЗпП, а також випадки й порядок такого звільнення. Крім того, автор статті аналізуючи Закон України «Про очищення влади» пропонує розглянути мету люстрації, критерії її здійснення.

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Довгалюк Вікторія
Надаємо відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку

Працівниця подала медичну довідку про те, що дитина потребує домашнього догляду. Як оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку? Чи зараховується період перебування у такій відпустці до страхового стажу, стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку? Чи відображають у табелі обліку використання робочого часу період перебування працівниці у зазначеній відпустці?

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Брокер»
  • Професіограма «Букмекер»

У номері журналу вміщено професіограми «Брокер» і «Букмекер». Брокер — це особа, яка спеціалізується на посередницьких біржових операціях і отримує винагороду у вигляді певного відсотка від суми операції, а букмекер — працівник, який розміщує ставки на результат будь-якої події, тобто той, хто приймає ставки та розраховується із тими, у кого ставка «зіграла». Автор описує ці професії; визначає зміст роботи працівників, які виконуватимуть такі роботи; що вони мають знати й уміти; які професійно важливі особистісні якості мати. Крім того, у статті зазначаються умови праці брокера і букмекера, кваліфікаційні вимоги до цих професій, затребуваність на ринку праці таких працівників та рівень їх заробітної плати. Також наводяться коди цих професій за Національними класифікаторами України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» і ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» та споріднені професії.

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Клименко Олександр
Внесення змін до «Класифікатора професій» та застосування споріднених назв окремих робіт

У статті аналізуються нові назви професій «Менеджер автозаправного комплексу», «Менеджер регіональний», «Бізнес-тренер», «Категорійний менеджер», які використовуються компаніями, які працюють у сфері роздрібної торгівлі як продовольчими, так і непродовольчими товарами. Ці назви не містяться у «Класифікаторі професій», тому й у трудову книжку їх не можна вносити. Отже, потрібно або вносити зміни у «Класифікатор професій, або шукати в ньому назви робіт, які відповідають роботам, що виконують ці працівники.
Автор розповідає про вимоги законодавчих акти, згідно з якими потрібно діяти при внесенні пропозицій щодо змін та доповнень до «Класифікатора професій». Він наголошує, що перед внесенням пропозицій користувачі повинні вивчити коло і складність завдань та обов’язків працівників, для яких пропонується ввести нові назви, і їх відповідність професійним назвам робіт, передбаченим КП.
До внесення відповідних змін і доповнень до КП слід використовувати чинні професійні назви робіт, завдання та обов’язки за якими найбільше відповідають фактично виконуваним. Автор на прикладах розглядає відповідність професійних назв робіт, які використовують у сфері торгівлі й пропонують внести у КП, назвам, що вже є в цьому класифікаторі.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Звільнення працівника у зв’язку з переведенням на інше підприємство

Згідно із КЗпП України однією з підстав припинення трудового договору між роботодавцем і працівником є переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство.
Звільнення працівника у зв’язку з переведенням з одного підприємства на інше має свої особливості. Роботодавці мають їх знати і діяти в певній послідовності для дотримання законодавчих норм трудового права. Автор наводить алгоритм дій роботодавця і працівника у разі звільнення працівника у зв’язку з переведенням на інше підприємство.
Положення статті ілюструються прикладами листа-запиту, листа, у якому міститься відповідь на такий запит, заяви працівника, наказу про звільнення, запису у трудову книжку і відповідної довідки.
Окремо звертається увага на пільги і гарантії працівникам, які звільняються у зв’язку з переведенням за їх згодою на інше підприємство, передбачені законодавством.

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Єременко Ірина
Оплата листка непрацездатності під час простою. Розгляд ситуації

У статті розглядається питання щодо оплати листка непрацездатності працівника у разі тимчасової втрати ним працездатності, яка повністю або частково припала на час простою підприємства не з вини працівника. Автор зазначає, що питання стосовно надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованої особи, яка припала на час простою підприємства, не з її вини, на сьогодні законодавством не врегульовано. Тому оплата листків непрацездатності в цих випадках провадиться на загальних підставах у порядку та розмірах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 року № 2240-ІІІ.
Автор аналізує нормативні документи та думки фахівців щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Маценко Тамара

  • Жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (2 квітня 2012 року — 14 лютого 2015 року), з 2 вересня 2013 року, не перериваючи її, вийшла працювати на роботу на умовах неповного робочого часу. Чи має право така жінка на додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів, якщо вона має двох дітей віком до 15 років (27.05.2006 р. н. і 14.02.2012 р. н.)?
  • Працівниця станції екстреної медичної допомоги має безперервний «виїзний» стаж на екстреній (швидкій) допомозі 5,5 року. Згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення розмір надбавки за стаж становить 40 %. У 2009 році жінка перевелася сестрою медичною — диспетчером екстреної допомоги, де і працює нині зі збереженням надбавки у розмірі 40 %. У 2013 році вона почала працювати за сумісництвом у центрі первинної медико-санітарної допомоги сестрою медичною виїзної бригади (набула 1,5 року «виїзного» стажу). Чи можна надати такій працівниці за основним місцем роботи надбавку в розмірі 60 % згідно з підпунктом 4.1.1 пункту 4.1 зазначених вище Умов?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про перерахунок пенсії у зв’язку з втратою годувальника, який помер внаслідок професійного захворювання» від 16 вересня 2014 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

  • Закон України «Про очищення влади» від 16 вересня 2014 року № 1682-VII (Витяг)
  • Закон України «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року № 1697-VІІ (Витяг)
  • Закон України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VIІ (Витяг)
  • Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України «Про внесення змін до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» від 16 вересня 2014 року № 661/1541/5
  • Наказ Міністерства соціальної політики України, Міністерства юстиції України «Про внесення зміни до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників» від 6 жовтня 2014 року № 720/1642/5
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо індексації грошових доходів» від 26 червня 2014 року № 122/10/136-14
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Про врахування премій при оплаті відрядження» від 6 серпня 2014 року № 1126/13/84-14
  • Лист Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України «Про надання роз’яснень (щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві та зазначення результатів перевірок в актах за формою Н-5)» від 5 вересня 2014 року № 6785-6/5-10/6/14
  • Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Щодо коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 7 серпня 2014 року № 2.4-17-2056
  • Роз’яснення Головного управління Міндоходів у Київській області «Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 19 травня 2014 року

ПАМ’ЯТКА КАДРОВИКА

  • Розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах
  • Пільги і гарантії працівникам, які звільняються на підставі пункту 5 статті 36 КЗпП, передбачені законодавством
  • Зарахування періодів до страхового стажу

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ