...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 4, 2014


Кадровику потрібні чутке вухо, добре серце і шкіра, як у носорога.
— Прісцила Госс

Як швидко плине час. Ось вже і квітень — місяць, назва якого говорить сама за себе. Оживає і квітне все навколо. А з чим у нас асоціюються квіти? Звісно зі святом! Цього року квітень єднає у собі два важливих для нас з вами свята. Свято, яке ми зустрінемо зі своєю родиною, — Великдень, та свято, яке ми зустрінемо разом, — День кадровика!

Оскільки наше спілкування стосується професійної сфери, то дозвольте спочатку привітати вас з професійним святом! Побажати успіху, натхнення, подальшого професійного та кар’єрного зростання!

У цьому номері журналу ми підготували для вас матеріали, які будуть цікаві не лише роботодавцям і працівникам кадрової служби, а й бухгалтерам та менеджерам з персоналу.

Автор статті «Комісія із соціального страхування: які функції вона виконує і чи потрібно її створювати?» поділиться досвідом щодо того, яких порушень можна уникнути, якщо на підприємстві належно діє комісія із соціального страхування.

Що таке «застій персоналу» і як його не допустити, розповість автор статті «Оцінювання персоналу як ефективний інструмент управління».

Ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог із читачами на сторінках журналу, тож надсилайте запитан¬ня і пропозиції щодо вирішення складних ситуацій, які трапляються у вашій роботі, електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Нагадуємо, що передплата на унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика» на 2014 рік триває. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

Тривають Великодні свята, тож ми вітаємо з ними вас і ваші родини.

Христос воскрес! Радійте нині діти!
Сповнилося найбільше із чудес.
Пропала тьма, і сонце правди світить.
Христос воскрес! Воістину воскрес!

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Правдивець Олександр
Робота підприємства у разі призову військовозобов’язаних і резервістів на збори та під час мобілізації

Майже всі роботодавці мають у своєму штаті працівників-військовозобов’язаних. Автор статті інформує, які саме обов’язки мають призовники і військовозобов’язані, а також розглядає низку інших важливих питань, пов’язаних з виконанням військового обов’язку. Хто зараховується в запас? Які існують категорії запасу? Який граничний вік перебування військовозобов’язаних у запасі? Який порядок проходження служби у військовому резерві? Які мають бути дії працівників кадрових служб, якщо таких працівників викликано на збори або призвано на військову службу у разі оголошення мобілізації?

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Хамайдюк Ольга
Грошове забезпечення працівників, викликаних на військові збори або призваних на військову службу

Працівника-військовозобов’язаного викликали на військові збори. Чи зберігається за ним обіймана посада на період зборів? У яких розмірах мають виплачуватися добові такому працівникові і хто їх виплачує? Як відобразити в табелі обліку використання робочого часу відсутність на роботі працівника у зв’язку з викликом до військкомату?
А якщо працівника-військовозобов’язаного призвали на військову службу під час часткової мобілізації. Які гарантії чи пільги має такий працівник?
Як проводити розрахунки з працівниками-військовозобов’язаними, які перебувають на військових зборах або проходять службу у зв’язку з частковою мобілізацією?

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Аерографник»
  • Професіограма «Бармен»

У журналі публікуються професіограми «Аерографник» і «Бармен». Ці професії за відповідними кодами містяться у Національних класифікаторах України: «Класифікаторі професій» і «Класифікації видів економічної діяльності». Автор наводить короткий опис професій, зміст роботи, вимоги, які висуваються до знань і умінь працівників. Також зазначаються професійно важливі особистісні якості, знання, якими працівники мають володіти, вимоги до умов праці, затребуваність на ринку праці, рівень заробітної плати і споріднені професії.

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Клименко Олександр
Покладення додаткових обов’язків на працівників

У статті висвітлюються причини покладення на працівників додаткових обов’язків (при наявності вакантної посади, тимчасовій відсутності окремих працівників, обмеженій чисельності персоналу), особливості відображення цих обов’язків у посадових (робочих) інструкціях відповідно до кваліфікаційних характеристик.
Автор наголошує, що на працівників можна покладати додаткові завдання та обов’язки, характерні для інших груп професій (посад), якщо вони рівні за складністю і їх виконання не потребує іншої спеціальності, кваліфікації. Також наводяться законодавчі норми щодо покладення додаткових обов’язків на працівників та принципи відображення цих обов’язків у кадровій документації.
Дії кадрової служби проілюстровано прикладами.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Відкликання працівника зі щорічної відпустки у зв’язку з військовими зборами або частковою мобілізацією

Працівник, перебуваючи у щорічній відписці, отримав повістку про призов на військові збори. Чи повинен він чекати закінчення відпустки, а після цього прибути на військові збори? Якими мають бути дії роботодавця, якщо працівника повісткою призвали на військові збори, а потім він повідомив, що його призвали на військову службу у зв’язку з частковою мобілізацією.
Пропонуємо розглянути покрокові дії кадрової служби.

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Постернак Микола
Комісія із соціального страхування: які функції вона виконує і чи потрібно її створювати?

На багатьох підприємствах, особливо невеликих, не створюють комісій із соціального страхування, а листки непрацездатності працівників потрапляють одразу до бухгалтерії, де їх опрацьовують для подальшого замовлення коштів у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Ані кримінальної, ані адміністративної відповідальності за нестворення комісії в законодавстві не передбачено. Але чи не матиме це інших негативних наслідків для підприємства?
Автор статті відповідає на питання, чи дійсно нормальна діяльність комісії із соціального страхування на підприємстві є запорукою недопущення порушень оплати листків непрацездатності.

PRO-ПЕРСОНАЛ

Дідик Марія
Оцінювання персоналу як ефективний інструмент управління

Одним із основних завдань керівництва будь-якого підприємства є прагнення максимально підвищити ефективність персоналу (не лише якість роботи, а й злагоджене функціонування колективу як єдиного механізму). На практиці застосовують різні управлінські інструменти, зокрема й оцінювання персоналу. У яких випадках і як його проводити?

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі ГУ Міністерства доходів і зборів України у м. Києві

  • Чи відображається в податковому розрахунку за формою № 1-ДФ сума штрафу, нарахованого за неправомірне застосування платником податку податкової соціальної пільги?
  • Чи має право на податкову соціальну пільгу працівник, який працює неповний робочий день?
  • Яку штрафну санкцію передбачено за порушення норм законодавства щодо застосування податкової соціальної пільги?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про визнання дій протиправними та стягнення недоотриманої одноразової грошової допомоги» від 21 січня 2014 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17 березня 2014 року № 1126-VII

Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» від 17 березня 2014 року № 303/2014

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації» від 27 березня 2014 року № 1169-VII

Лист Міністерства соціальної політики України, Державного центру зайнятості «Щодо подання інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» від 12 лютого 2014 року № ДЦ-01-961/0/6-14

Роз’яснення Міністерства доходів і зборів України «Порядок оплати навчання роботодавцем» від 12 березня 2014 року

Лист Міністерства освіти і науки України «Щодо державної підсумкової атестації» від 20 березня 2014 року № 1/9-158

Лист Пенсійного фонду України «Щодо заповнення реквізитів таблиці 6 форми № Д4» від 28 лютого 2014 року № 5463/05-10

Лист Державної архівної служби України «Про строки зберігання дозвільних документів» від 25 лютого 2014 року № 012/615

Лист Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України «Щодо надання роз’яснень вимог пункту 43 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві» від 14 листопада 2013 року № 11345/0/5.2-9.1-9/6/13

Лист Державного підприємства «Головний навчально-методичний центр Держгірпромнагляду України» «Щодо порядку проведення психофізіологічної експертизи про професійну придатність обстежених працівників для виконання робіт підвищеної небезпеки» від 15 січня 2014 року № 14

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ