...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 5-6, 2014


Не роби ніколи того, чого не знаєш. Але навчись усього, що слід знати.
— Піфагор Самоський

Чи замислювалися ви колись над тим, скільки всього має знати працівник кадрової служби? Щоб добре виконувати свої обов’язки, не робити помилок і не припускатися порушень, сучасному працівникові кадрової служби мало бути добре обізнаним у сфері законодавства про працю та кадровому діловодстві.

У роботі кадровика трапляються випадки, коли потрібно застосовувати на практиці знання з різних галузей права, зокрема сімейного, цивільного, адміністративного і навіть кримінального. А зважаючи на те, що до законодавства постійно вносяться зміни, це не так вже й легко.

Редакція журналу і наші автори не лише допоможуть вам поглибити набуті знання й отримати нові, а й вчасно проінформують про зміни до законодавства.

У штаті майже всіх підприємств є жінки, звільнення яких з ініціативи роботодавця має проходити за певною процедурою. Детальніше про це дізнайтеся зі статті «Розірвання роботодавцем трудового договору з жінкою, яка виховує дитину».

Матеріали статті «Дії роботодавця у разі позбавлення працівника права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю» будуть корисними для роботодавців, працівників яких було засуджено до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Як налагодити стосунки у колективі та створити ефективну команду, навчить автор матеріалу «Тeambuilding: поліпшуємо мікроклімат у колективі».

Ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог із читачами на сторінках журналу, тож надсилайте запитан¬ня і пропозиції щодо вирішення складних ситуацій, які трапляються у вашій роботі, електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Звертаємо увагу, що розпочалася передплата уніка­льного щомісячного журналу кадрових рішень «КАДРОВА ПРАКТИКА» на ІІ півріччя 2014 року. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Васильова Зоя
Чи можна встановити неповний робочий час керівникові підприємства, установи, організації будь-якої форми власності? Розгляд ситуації

Яким категоріям працівників роботодавець зобов’язаний встановити неповний робочий час? Як бути у випадку, коли становлення неповного робочого часу вимагає сам керівник підприємства? Чи має він на це право? Хто може видати такий наказ?

Мєдвєдєва Таїсія
Розірвання роботодавцем трудового договору з жінкою, яка виховує дитину

Звільнення працівників за ініціативою роботодавця завжди має проходити за певною процедурою, якої дотримання якої — обов’язкове. Особливо це стосується випадків коли роботодавець має звільнити працівницю, яка виховує дитину. Розглянемо особливості звільнення таких жінок.

Звірич Лариса
Залучення працівників до чергування на підприємстві

Закінчилися травневі свята, але у літній період на нас чекають не лише відпустки, а й святкові та неробочі дні. Як організувати у такі дні ритмічне функціонування підприємств? Деякі роботодавці запроваджують на підприємствах чергування, а ось чи правильно вона це роблять?

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Дмитренко Євген
Відрядження за кордон (Закінчення)

Працівника направляють у відрядження за кордон, роботодавець оформлює йому закордонний паспорт. Як у такому випадку нараховуватиметься податок на доходи фізичних осіб? Який розмір добових встановити працівнику, чи залежить розмір добових від країни, до якої скеровано працівника? Як та кому звітуємо про відрядження?

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Бджоляр»
  • Професіограма «Бетоняр»

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Палеха Юрій
Заява як окремий вид документів кадрового діловодства

Заява — це документ, що може бути створений під час офіційного спілкування між працівником і роботодавцем. Подаючи його, працівник ініціює певну дію, пов’язану із трудовими відносинами. Форма заяви не передбачена жодним нормативним актом, однак на практиці вироблено певні рекомендації щодо її написання і подання.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Дії роботодавця у разі позбавлення працівника права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю

Працівника підприємства засуджено до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю. Згідно зі статтею 32 Кримінально-виконавчого кодексу України роботодавці, у яких працюють такі працівники, мають виконати вирок суду, здійснивши при цьому певні дії щодо звільнення працівника з посади та внесення відповідного запису до трудової книжки.

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Лазоренко Олександр
Матеріальне забезпечення застрахованих осіб, які прибувають з АРК та м. Севастополя для тимчасового проживання

Чи мають право особи, які на період настання страхового випадку перебували у трудових відносинах із роботодавцями на території АРК та м. Севастополя і яким видано відповідні документи на цих територіях, отримати матеріальне забезпечення під час тимчасового проживання на іншій території України?

Єременко Ірина
Підстави для відмови в оплаті листка непрацездатності

Чи може бути прийнято рішення про неможливість оплати листка непрацездатності або часткову його оплату? На який максимальний термін може бути видано листок непрацездатності і чи обов’язково в ньому має зазначатися діагноз застрахованої особи? Чи вважаються підставами для відмови в оплаті листка непрацездатності відсутність у ньому діагнозу або тривала непрацездатність?

PRO-ПЕРСОНАЛ

Дронова Олена
Тімбілдинг: поліпшуємо мікроклімат у колективі

Як зміцнити колектив, щоб він став єдиною злагодженою командою? Корисним як для молодих, так я для розвинутих компаній може стати такий дієвий інструмент як тімбілдинг.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі ГУ Міністерства доходів і зборів України у м. Києві

  • Чи включається до оподатковуваного доходу сума боргу фізичної особи, анульованого кредитором до закінчення строку позовної давності?
  • У яких випадках не подається декларація про майновий стан і доходи?
  • Чи передбачена відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації про майновий стан і доходи фізичної особи?
  • Які санкції передбачено у разі несвоєчасної сплати фізичною особою податку на доходи фізичних осіб за результатами річної декларації про майновий стан і доходи?
  • Протягом якого терміну потрібно сплатити податок на доходи фізичних осіб, якщо податкову декларацію про майновий стан і доходи подано несвоєчасно?
  • У який термін фізична особа повинна сплатити суму податкового зобо¬в’язання, донараховану органом контролю?
  • Чи оподатковуються дивіденди?
  • Чи потрібно податковому агенту подавати розрахунок резидента, який виплачує дивіденди платникам податку на доходи фізичних осіб?
  • У яких випадках дивіденди не є об’єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб?
  • Як оподатковуються дивіденди, нараховані на користь фізичної особи?

СУДОВА ПРАКТИКА

Ухвала Вищого адміністративного суду України «Про визнання протиправними дій щодо відмови у видачі довідок про перерахунок пенсії державного службовця» від 21 січня 2014 року № К/9991/4838/11

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Постанова Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 25 березня 2014 року № 110

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо службових відряджень» від 7 листопада 2013 року № 998/13/155-13

Лист Міністерства доходів і зборів України «Щодо сплати авансових внесків з єдиного податку фізичних осіб — підприємців 1 та 2 групи, яких мобілізовано» від 24 березня 2014 року № 6701/7/99-99-17-02-02-17

Роз’яснення Міністерства доходів і зборів України «Визначення граничного терміну сплати податків і зборів» від 12 березня 2014 року

Роз’яснення Міністерства доходів і зборів України «Громадянин, який одночасно з пенсією отримує заробітну плату, має право на податкову соціальну пільгу» від 9 квітня 2014 року

Роз’яснення Міністерства доходів і зборів України «Як отримати документ про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску» від 15 квітня 2014 року

Роз’яснення Міністерства доходів і зборів України «Вчасно звітуйте та сплачуйте за квартал або півріччя 2014 року» від 15 квітня 2014 року

Лист Міністерства освіти і науки України «Щодо термінів дії посвідки на тимчасове проживання» від 1 квітня 2014 року № 1/9-182

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України «Щодо змін, розроблених та затверджених наказом від 23 січня 2014 року № 24» від 7 лютого 2014 року № 8/15-64-14

Лист Міністерства фінансів України «Щодо оплати праці» від 17 січня 2014 року № 31-07240-03-28/1039

Лист Міністерства фінансів України «Щодо застосування норм Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 4 березня 2014 року № 31-08410-07-10/4651

Лист Міністерства юстиції України «Щодо допуску чи відмови в допуску до складання кваліфікаційного іспиту нотаріуса» від 4 березня 2014 року № 2755-0-33-14/13.1

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності під час простою підприємства не з вини працівника» від 9 квітня 2014 року № 5.1-31-767 (Витяг)

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ