...
Реєструйся

Листки непрацездатності для вагітних українок за кордоном: чи треба бути на обліку в Україні


Для відкриття листків непрацездатності дистанційно вагітним українкам, які перебувають за кордоном, не потрібно перебувати на обліку в Україні.

Змінами до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 1 червня 2021 року № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» врегульовано процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (далі — МВТН) для українців, які через російську військову агресію виїхали за кордон.

Згадані зміни стосуються зокрема й жінок, які виїжджали вагітними або ж дізналися про свою вагітність уже за кордоном. З 30-го тижня вагітності жінка має право на формування листка непрацездатності й отримання соціальних виплат від нашої держави. Для вагітних українок, які нині перебувають за кордоном, не має значення, чи перебували вони на обліку —> за умови підтвердження своєї вагітності з 30 тижня лікар сформує МВТН.

Заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич зазначила, що на період воєнного стану лікарям-кураторам дозволено формувати МВТН без особистого прийому вагітної.

За її словами, на 30-му тижні вагітності жінка має зв’язатися з лікарем, який вів або веде її вагітність, надіслати медичні документи з останнього обстеження в країні перебування і заявити про бажання сформувати МВТН. Цей МВТН може сформувати й сімейний лікар, з яким у жінки укладена декларація. Якщо контакт зі своїм лікарем утрачений, можна звернутися до іншого лікаря, який має доступ до Електронної системи охорони здоров’я.

Далі лікар за наданими іноземними медичними документами створить запис про вагітність, що перебігає за медичного супроводу лікаря за кордоном. На 30 тиждень вагітності буде сформовано МВТН, що стане підставою для автоматичного створення електронного листка непрацездатності.

Замовляй мінікурс «Допомога по тимчасовій непрацездатності: організація процесу отримання».

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Матеріали до теми


Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...
Якими будуть нові штрафи за порушення норм про мобілізацію та військовий облік
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність ...