...
Реєструйся

Листок непрацездатності оформлений неналежним чином. Запитання «Гарячої лінії»


Працівник на підприємство подав листок непрацездатності,в графі «стати до роботи» якого дата виходупрацівника на роботу написана нерозбірливо та з виправленнями, тож комісія із соціального страхування не може прочитати її. Яке рішення має ухвалити комісія із соціального страхування?

Відповідно до статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Листок непрацездатності (далі — ЛН) — це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів (Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 року № 532/274/136-ос/1406, форма якого затверджена Наказом № 532.

У випадку, якщо  в ЛН дата в графі «стати до роботи» написана нерозбірливо та  її не можливо прочитати, ЛН потрібно повернути до лікувального закладу для виправлення. Згідно з наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» від 24 травня 1995 року № 88 помилки в первинних документах, облікових регістрах і звітах, що створені ручним способом, виправляються коректурним способом, тобто неправильний текст або цифри закреслюються й над закресленим надписується правильний текст або цифри. Закреслення здійснюється однією рискою так, щоб можна було прочитати виправлене.

Автор — Юлія ПАНАСЮК, заступник головного редактора журналу «Довідник кадровика», експерт гарячої лінії

Повна відповідь — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» № 9, 2016 «Кадри. Гарячі запитання кадровика»