...
Реєструйся

«Менеджер з персоналу» — бути: роботу розпочато!


Питанням розроблення професійних стандартів Федерація роботодавців займалася з 2007 року. З 1 січня 2017 року в Кодексі законів про працю України (стаття 96) та Законі України «Про оплату праці» вперше з’явився термін «професійний стандарт». Наразі це той документ, що встановлює вимоги до компетентностей працівника.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 22 січня 2018 року № 74 було затверджено Методику розроблення професійних стандартів. На сьогодні затверджено 14 стандартів.

Професійним стандартом є затверджені в установленому порядку вимоги до компетентностей працівників, що слугують основою для формування професійних кваліфікацій. Професійні стандарти використовуються не тільки в управлінні персоналом, а й в освіті для розроблення освітніх програм/стандартів та навчально-методичних матеріалів для всіх форм і видів освіти, навчання працівників на виробництві, підготовки педагогічних/науково-педагогічних працівників; професійної орієнтації населення, в тому числі учнів і студентів закладів освіти, працівників та безробітних.

Важливим аспектом стійкого росту країни є взаємозв’язок між ринком праці та системою освіти. Світу, що стрімко розвивається, потрібні нові кваліфікації. Ось чому проблемі дослідження цього питання присвячено таку кількість міжнародної уваги — ЮНЕСКО, Організації Економічного співробітництва і розвитку, Європейської Комісії, Європейського Центру розвитку професійної освіти й навчання, Європейського Фонду Освіти та інших організацій. Адже головна мета кожної системи професійної освіти і навчання полягає в підготовці кваліфікованих працівників для задоволення потреб ринку праці.

Останнім часом ринок праці все частіше стикається з різними уявленнями про те, хто ж такий «Менеджер з персоналу». У Класифікаторі професій ця професія є, але кожен роботодавець вкладає в її функціонал різні поняття.

Сьогодні у межах установчої зустрічі, ініціатором якої були представники кадрової вертикалі АТ «Укрзалізниця» Василега Л., Азеєва О., Кулик О., Козак З, HR-експерти різних компаній, а саме: керівник компанії HR2B Косорига І., виконавчий директор Асоціації HR FORUM Козлов Д., керівник напрямку навчання та розвитку «Укргазвидобування» Редюк О., державний експерт Директорату розвитку ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України Василенко Н., менеджер КСВ Академії ДТЕК Денисенко Н., декан факультету КНЕУ ім. В. Гетьмана Цимбалюк С., доцент КНЕУ ім. В. Гетьмана Кравчук О., шеф-редактор журналу «КАДРОВИК.ЮА» Ліпчанська В., обговорювали план дій з підготовки єдиного комплексного документа — професійного стандарту «Менеджер з персоналу».

Тож ми інформуватимемо кадрову спільноту України про хід роботи із зазначеного напряму і будемо раді, якщо ви також приєднаєтесь до нас. Давайте змінювати країну разом!