...
Реєструйся

Міндоходов відповіло на запитання по сплаті ЄСВ під час прямої телефонної лінії


Міндоходів опублікувало відповіді на запитання, поставлені під час телефонної лінії, по сплаті ЄСВ.

    1. Чи потрібно з органами Міндоходів на місцях по-новому укладати договори для подання звітності в електронній формі?

Якщо звіти в електронному вигляді подавались до органів Пенсійного фонду, то жодних договорів щодо подання звітності укладати з органами доходів і зборів не потрібно. Договір укладається лише у випадку, коли звіт планується вперше подати в електронному вигляді. Після активації рахунків по обслуговуванню єдиного внеску з 1 жовтня 2013 року сплату необхідно здійснювати на відповідні рахунки органів доходів і зборів.

    1. Єдиний внесок, утриманий із зарплати працівників і нарахований на фонд оплати праці, необхідно сплачувати разом одним платіжним дорученням чи окремими?

Нарахування та утримання єдиного внеску з фонду заробітної плати сплачуються одним платіжним дорученням. Для зручності можна подавати два платіжні доручення, але все рівно сплачувати слід на один рахунок.

    1. Підприємство змінювало місцезнаходження: з одного району м. Києва на інший. Податок на прибуток, ПДВ та інші податки до кінця року підприємство має сплачувати за попереднім місцезнаходженням. А на рахунки якого податкового органу сплатчувати ЄСВ?

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 р. № 454 затверджено Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — Порядок № 454). Відповідно до п. 3.7 Порядку № 454 якщо страхувальник у звітному періоді змінює місцезнаходження, або місце реєстрації, або місце проживання (поза межами територіального обслуговування органу доходів і зборів в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до органу доходів і зборів за новим місцем взяття на облік. Тобто, обов’язкова звітність та сплата єдиного внеску здійснюється до територіального органу доходів і зборів за новим місцезнаходженням.

    1. Чи можуть не подавати звітність підприємства, які не проводять діяльність?

Відповідно п. 2.13 Порядку № 454, якщо юридичні особи не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт до органів доходів і зборів ними не подається.

    1. Чи можна подавати звітність з ЄСВ тільки в паперовому вигляді, якщо кількість працівників не перевищує 5 осіб?

Пунктом 2.1 Порядку № 454 визначено, що звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття на облік в органах доходів і зборів в один із таких способів:

  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством;
  • на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації
  • на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п’яти.
    1. Підприємство у вересні при виплаті зарплати за першу половину місяця сплатило єдиний внесок на рахунки Пенсійного фонду. Їх буде зараховано в рахунок сплати внеску за вересень чи потрібно писати заяву про «перекидку» цих сум?

Залишки сум єдиного внеску будуть передані Пенсійним фондом України Міністерству доходів і зборів України на центральному рівні. Всі суми авансових платежів залишаться за платниками єдиного внеску. Лист щодо повернення коштів по єдиному внеску писати не потрібно. Авансові платежі до органів Пенсійного фонду будуть зараховані до карток особових рахунків платників в органах доходів і зборів відповідного рівня.

    1. Підприємство у жовтні при виплаті зарплати за другу половину місяця сплатило єдиний внесок на рахунки Пенсійного фонду. Їх буде зараховано в рахунок сплати внеску за вересень чи потрібно писати заяву про «перекидку» цих сум?

Суми єдиного внеску, помилково сплачені на рахунки органів Пенсійного фонду, органами Державної казначейської служби України будуть переакредитовані на рахунки органів доходів і зборів. Про це зазначив під час прес-конференції 15.10.2013 р. в «Інтерфакс-Україна» і директор Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб Міндоходів Вячеслав Бусарєв.

    1. Чи повинно підприємство в платіжному дорученні при отриманні коштів на зарплату в призначенні платежу окремо вказувати суму єдиного внеску утриманого з працівників і окремо — нарахованого на заробітну плату?

Ні, обов’язково їх розділяти в розрізі сум не потрібно. Але я б рекомендувала це робити для цілей аналітичного обліку. Крім того, банку буде краще контролювати сплату єдиного внеску.

    1. Минулого року ми отримали довідку у Пенсійному фонді, яка дає право отримувати заробітну плату в банку без перевірки розміру єдиного внеску. Строк її дії ще не закінчився. Чи потрібно її поновлювати в місцевому податковому органі?

Ні, обновлювати її не потрібно. Довідка дійсна до закінчення строку її дії. По закінченні строку її дії платник повинен звернутися до органу доходів і зборів для отримання нової, якщо є така потреба.