...
Реєструйся

Мінфін перевірятиме банківські рахунки громадян, що претендують на субсидії та пільги


Банківська таємниця може бути розкрита за запитом Мінфіну щодо кожного з членів сім’ї

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в листі від 19 січня 2016 № 12-3384 / 16 заявив, що на запит Міністерства фінансів банки зобов’язані надати інформацію про відкриті на ім’я фізичних осіб (кожного з членів сім’ї чи домогосподарства) рахунки (поточні, кредитні, депозитні тощо), операції та залишки по них.

Мінфін має право направляти запит для проведення верифікації та перевірки достовірності інформації, представленої фізособами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітних плат, інших виплат, здійснюваних за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. У разі нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, призначених на сім’ю або домогосподарство, інформація надається по кожному з членів сім’ї чи домогосподарства.

Соответсвующие зміни до ст. 62 Закону «Про банки і банківську діяльність» внесено Законом від 24 грудня 2015 № 911-VIII (частина 1 ст. 62 доповнено пунктом 10).

Вимога на отримання інформації, що містить банківську таємницю, повинна:

1) бути викладена на бланку державного органу встановленої форми;

2) бути підписаним керівника державного органу (чи його заступника), скріпленим гербовою печаткою;

3) містити передбачені Законом «Про банки і банківську діяльність» підстави для отримання цієї інформації;

4) містити посилання на норми закону, згідно з якими державний орган має право на отримання такої інформації.

Банку забороняється надавати інформацію про клієнтів іншого банку, навіть якщо їх імена зазначені у документах, угодах та операціях клієнта.

Джерело: ЮРЛИГА