...
Реєструйся

Мінфін презентував проект Держбюджету-2 016


Проектом передбачено збільшення соціальних стандартів для всіх громадян

15 грудня під час прес-конференції в Кабінеті Міністрів міністр фінансів Наталя Яресько назвала основні аспекти пакету законопроектів по бюджету, змін податкового законодавства і державних витрат, які 11 грудня були подані у Верховну Раду.

Проект Держбюджету на 2016 рік розроблено виходячи з таких показників макроекономічного прогнозу:

– реальне економічне зростання – 2%;

– інфляція – 12%;

– середньорічний курс гривні – 24,1 (24,4 на кінець року);

– номінальний ВВП – 2262 млрд грн;

– ціна газу – 225 доларів за тис. кубометрів;

– доходи бюджету складуть 601 млрд грн (+ 16% до діючого бюджету 2015 року);

– видатки бюджету – 674 млрд грн (+ 16% до діючого бюджету 2015 року). Водночас головним чинником зростання витрат є необхідність збільшення фінансування дефіциту Пенсійного фонду у зв’язку з пропонованим зменшенням ЄСВ з в середньому 41% до 20%. Без урахування змін в дефіциті Пенсійного фонду, а також потреб на збільшення фінансування оборони, всі інші статті витрат зменшаться приблизно на 70 млрд грн.

Також бюджет передбачає збільшення соціальних стандартів для всіх громадян. Соціальні стандарти виростуть двічі за рік, 1 травня і 1 грудня, сумарно на рівні 12.5% , тобто на рівні інфляції. Мінфін також планує збільшити всі основні види соціальної допомоги для найбільш вразливих верств населення. Зокрема, тільки обсяг енергосубсідій для населення збільшиться з 24,4 млрд грн в поточному році до 35 млрд грн в наступному.

Крім того, пропонується провести верифікацію одержувачів державної підтримки, тобто перевірити, чи дійсно соціальну підтримку і пенсії отримують реальні громадяни країни.

Також планується створити економічні стимули для підвищення якості надання державних послуг в освіті, медицині, культурі. У Мінфіні вважають, що власні надходження від культурних заходів будуть давати можливість отримати додатковий фінансовий ресурс.

У планах Мінфіну також збільшення фінансового ресурсу місцевих громад та посилення децентралізації.

Джерело: Мінфін