...
Реєструйся

Мінімальній заробітній платі — європейський рівень


Штучно занижена заробітна плата, зокрема й мінімальна, на глибоке переконання профспілок — це ключова проблема української економіки, яка призводить до зниження купівельної спроможності населення, генерує падіння тривалості життя, скорочення чисельності населення, погіршення криміногенної ситуації, а також призводить до збільшення частки державних соціальних допомог та субсидій у доходах громадян.

З метою забезпечення конституційного права працівника на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї та відповідно до Регламенту ведення колективних переговорів СПО об’єднань профспілок, розпочато підготовку до проведення переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2016 рік.

6 лютого відбулося перше засідання робочої Комісії повноважних представників профспілкової Сторони з ведення колективних переговорів під головуванням першого заступника Голови СПО об’єднань профспілок С. М. Кондрюка.

На підставі профспілкових розрахунків, що ґрунтуються на вимогах українського законодавства, мінімальна заробітна плата має становити:

— з 1 січня 2016 року — 1986 грн. — розмір заробітної плати на рівні фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, військового збору та інфляції;

— з 1 грудня 2016 року — 2518 грн. — розмір заробітної плати на рівні фактичного прожиткового мінімуму, у складі якого вартість продуктів харчування складає 45 % з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, військового збору та інфляції.

Водночас, Профспілкова сторона наполягатиме на щоквартальному підвищенні мінімальної заробітної плати.

Враховуючи Угоду про асоціацію «Україна-ЄС», завдання Стратегії сталого розвитку «Україна — 2020», зокрема щодо підвищення тривалості життя людини та рівня добробуту громадян, мінімальна заробітна плата має включати:

— з 2017 року — такі основні потреби сімей працівників, як продукти харчування, одяг, медичне обслуговування та освіту;

— з 2018 року — ще і накопичення для реалізації працівником права на житло.

ФПСУ