...
Реєструйся

Мінсоцполітики пояснило, як формуються тарифи територіальних центрів соцпослуг


Мінсоцполітики у листі № 8238/0/14-13/014 надало роз’яснення щодо надання платних соціальних послуг.

Так, відповідно до ст. 7 Закону України «Про соціальні послуги» визначено, що соціальні послуги можуть надаватися як за плату, так і безоплатно.

Відповідно до цього Закону прийнято документи:

  1. Постанови Кабміну:
    • «Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердження їх переліку» від 14.01.2004 р. N 12;
    • «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги» від 09.04.2005 р. N 268;
    • «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» від 29.12.2009 р. N 1417;
  2. Наказ Мінпраці від 24.02.2010 р. N 32, яким затверджено Методичні рекомендації щодо розрахунку тарифів на платні соціальні послуги, що надаються територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Таким чином, відповідно до цих законодавчих актів, Мінсоцполітики вважає, що тариф на платну соціальну послугу обчислюється з урахуванням собівартості послуги, адміністративних витрат і податку на додану вартість територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Для розрахунку тарифів на платні соціальні послуги проводиться аналіз фактичних витрат (прямих та непрямих) територіального центру за минулий рік. Тому при розрахунку фактичних видатків необхідно враховувати видатки минулого року. Про цьому, витрати на утримання апарату управління, в тому числі витрати на оплату праці, включаються до загальновиробничих витрат.

Відповідно до Порядку регулювання тарифів на платні соціальні послуги від 09.04.2005 р. N 268, адміністративні витрати включаються до тарифу на платну соціальну послугу в розмірі не більш як 15 % витрат на оплату праці, визначених за нормами обслуговування для надання цієї послуги працівником (працівниками).

При проведенні розрахунку тарифу на платні соціальні послуги проводиться аналіз адміністративних витрат. У випадку, коли розмір адміністративних витрат більший, ніж 15 % витрат на заробітну плату, в розрахунок тарифу включаються витрати у розмірі 15 % витрат на заробітну плату, у разі якщо менший, – фактична величина адміністративних витрат.

До адміністративних витрат відносяться загальногосподарські витрати, пов’язані з операційною діяльністю, які не включаються до собівартості соціальної послуги, зокрема витрати на утримання апарату управління територіального центру (що не увійшли до загальновиробничих витрат) та іншого загальногосподарського персоналу. Витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання виробничих приміщень уключаються до загальновиробничих витрат.