...
Реєструйся

Мінсоцполітики хоче встановити рамки для непрофесійного соціального догляду — кому заплатять компенсацію


Мінсоцполітики хоче встановити порядок призначення і виплати компенсації фізособам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Відповідний проект постанови оприлюднено на офіційному веб-порталі Мінсоцполітики.

Як йдеться в проекті, щомісячну компенсацію за догляд (далі — компенсація) призначають фізособі, яка надає соцпослуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі без проходження навчання та дотримання держстандартів соцпослуг особам із числа членів своєї сім’ї.

Розмір компенсації обчислюють як різницю між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, в якому надають соцпослуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізособи за попередні 6 місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соцпослуги з догляду на непрофесійній основі.

Зверніть увагу!

Фізособа отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає. ЇЇ призначають на 12 місяців і виплачують щомісяця.

У разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму компенсацію перераховують без звернення фізособи. Компенсацію виплачують за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Матеріали до теми


Трудові й соціальні гарантії для вагітних жінок і працівників із дітьми: нагадування для роботодавця
На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю або доглядає за хворим членом сім’ї, ...
Щодо обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки: роз’яснення Мінекономіки
Обчислення середньої заробітної плати працівникам проводиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ...
Чи виплачується допомога по вагітності та пологах жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?
За період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею ...
Чи виплачується допомога працівникові у разі його звільнення за станом здоров’я під час воєнного стану
Так, допомога виплачується. Відповідно до умов частини 2 статті 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), за ініціативою ...