...
Реєструйся

Мінсоцполітики про звільнення працівника при скороченні штату й повідомлення про іншу роботу


Мінсоцполітики в листі від 06.08.2015 р. № 11812/0/14-15/06 роз’яснило порядок зміни умов трудового договору та звільнення через зміни в організації виробництва

Так, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до спливу строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем лише у випадку змін в організації виробництва та праці, у тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства чи перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. При звільненні працівників за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП має бути дотриманий певний порядок вивільнення. Роботодавець повинен видати наказ про внесення змін в організацію виробництва та праці, у якому має розкриватися зміст цих змін. Потім скласти й затвердити новий штатний розпис.

Відповідно до ст. 492 КЗпП, про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за 2 місяці.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці роботодавець пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві. У разі згоди працівника переведення здійснюється за його заявою. За відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до держслужби зайнятості чи працевлаштовується самостійно.

Слід зазначити, що на підставі ст. 43 КЗпП при звільненні працівників за п. 1 ч. 1 ст. 40КЗпП необхідно також отримати згоду профспілки на таке звільнення. Відповідно до ст. 44КЗпП, при звільненні на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього заробітку.

Окрім цього, п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП передбачає можливість припинення трудового договору в порядку переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу чи організацію чи у зв’язку з переходом на виборну посаду. Для звільнення необхідне клопотання роботодавця того підприємства, установи, організації, куди працівник переводиться. Працівник повинен подати заяву роботодавцеві підприємства (установи, організації), із якого він звільняється, оскільки закон вимагає згоди роботодавця на припинення трудового договору в порядку переведення на інше підприємство, в іншу установу, організацію (для переведення працівників до іншого структурного підрозділу зі статусом юридичної особи).

Інтерактивна бухгалтерія