...
Реєструйся

Мінсоцполітики підтримує прийняття законопроєкту, який розширює права осіб з інвалідністю на працевлаштування


Міністерство соціальної політики України зазначає, що в Україні лише трохи більше 16 % людей з інвалідністю офіційно працевлаштовані, у країнах ЄС цей показник у середньому дорівнює 55 %. Повномасштабна війна призвела до збільшення кількості людей з інвалідністю та загострила питання інклюзивності. Наша мета — створити рівні умови для всіх, хто бажає працювати та наближати перемогу України. Сучасні технології дозволяють людям навіть зі значними фізичними порушеннями функціонування реалізувати свій інтелектуальний потенціал. Люди з ментальними порушеннями теж завдяки роботі можуть відчувати свою залученість до суспільства.

Прийняття законопроєкту призведе до суттєвого збільшення можливостей для осіб з інвалідністю стати затребуваними на ринку праці, отримати роботу і, відповідно, економічну самостійність — зауважує Мінсоцполітики.

Йдеться про проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю від 18 листопада 2022 року № 5344-д.

Так, законопроєктом розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю. Соціально орієнтований бізнес зможе створювати нові підприємства захищеного працевлаштування та трудової інтеграції. Пріоритет у таких підприємствах буде на працевлаштуванні людей з важкими формами порушень функціонування (на сьогодні це тільки підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю).

Працівник не повідомив про інвалідність: яка відповідальність роботодавця? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Одночасно для роботодавців впроваджується заохочувальна система працевлаштування людей з інвалідністю. Так, законопроєкт передбачає компенсацію роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю.

Законопроект передбачає фінансування за рахунок цільового внеску надання соціальних послуг, які полегшують працевлаштування осіб з інвалідністю (соціальний супровід, персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо).

При цьому законопроєкт передбачає вибір для роботодавців: або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце (1 робоче місце для роботодавців, що мають штат від 8 до 25 працівників; 2 % робочих місць — для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними; для закладів охорони здоров’я; 4 % робочих місць — для роботодавців, що мають штат більше ніж 25 працівників) або сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (наприклад, у разі, неможливості працевлаштувати осіб відповідної категорії через високий ступінь виробничого ризику).

Акумульовані кошти, сплачені роботодавцями, спрямовуватимуться на пристосування робочого приміщення і простору до потреб осіб з інвалідністю, на забезпечення надання соціальних послуг при працевлаштуванні осіб з інвалідністю.

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: як його визначити, якщо працівники перебувають у відпустці? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Таким чином, Мінсоцполітики підтримує прийняття цього законопроєкту і закликає Верховну Раду України прийняти його, як такий, що значно розширює умови для осіб з інвалідністю працевлаштуватися і реалізувати свій професійний потенціал.

Також писали:

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...
Закріплення на всій території України єдиного київського часу та відміна переходу на «зимовий» час: проєкт Закону № 4201
Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. На нещодавньому засіданні ...