...
Реєструйся

Мовне законодавство в Україні



 

У ст. 10 Конституції України йдеться про те, що мовне питання регулюють мовні закони. До 2012 року в Україні діяв ще радянський Закон «Про мови в Українській РСР» від 28 жовтня 1989 року № 8312-XI. Безумовно, сам текст цього закону відповідав радянській мовній політиці, тож на самому його початку є такі рядки:

«Виховувати у громадян, незалежно від їхньої національної належності, розуміння соціального призначення української мови як державної в Українській РСР, а російської мови як мови міжнаціонального спілкування народів Союзу РСР — обов’язок державних, партійних, громадських органів та засобів масової інформації республіки.»

Очевидно, що незалежна Україна потребувала оновлення мовного законодавства. У 2012 році на зміну радянському закону про мову з’явився Закон України «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року № 5029-VI (далі — Закон № 5029-VI).

Закон № 5029-VI критикували ще до його прийняття, оскільки він суперечив Конституції України. Але його таки ухвалили із низкою процедурних порушень.

Боротьба за скасування Закону № 5029-VI почалася фактично з моменту його прийняття. Конституційний Суд України 13 лютого 2015 року відкрив провадження щодо відповідності Закону № 5029-VI Конституції України. На розгляд знадобилося цілих три роки. Зрештою, 28 лютого 2018 року Конституційний Суд визнав Закон № 5029-VI неконституційним і таким, що втратив чинність. Мовна політика опинилася у законодавчому вакуумі.
 

У СТАТТІ:

  1. Екскурс в історію становлення мовного законодавства в Україні
  2. Як нинішнє мовне законодавство впливає на різні сфери, що так чи інакше стосуються роботи діловодів
  3. Скасування Закону України «Про засади державної мовної політики»

Придбати журнал

Електронний формат

Матеріали до теми


Авторизація та підписання електронних документів за допомогою Дія.Підпис
Доступ до приватної частини Електронного кабінету (особистий кабінет), яка є індивідуальною персоніфікованою вебсторінкою користувача, надається після проходження користувачем електронної ідентифікації ...
Набув чинності ДСТУ 2732:2023 «Діловодство й архівна справа. Терміни та визначення понять»
Відповідно до наказу Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 25 травня 2023 року ...