...
Реєструйся

На допомогу передплатникам — запитання з гарячої лінії «Довідника кадровика»


Працівниці, яка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, надали ще один листок непрацездатності на 14 календарних днів. Як діяти, якщо в першому листку непрацездатності зазначено: «Стати до роботи на 126 календарний день»?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами продовжується на 14 календарних днів із 127 календарного дня.

Пунктом 6.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455, зазначено, що в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, на підставі запису в історії пологів та обмінній карті вагітної, засвідченого підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу, де відбувались пологи, за місцем спостереження за вагітною додатково видається листок непрацездатності на 14 календарних днів, крім жінок, яких віднесено до I–ІІІ категорій постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС.

Чи можна звільнити вагітну жінку, яка перебуває в лікувальному закладі на «зберіганні» більше чотирьох місяців, за пунктом 5 статті 40 КЗпП?

Ні, не можна.
Законодавством передбачено лише звільнення працівників у разі хвороби
, яка триває понад чотири місяці поспіль. Вагітність і пологи не визначені законодавством як «захворювання». Це є соціальна відпустка — відпустка по вагітності та пологах, під час якої не можна звільняти з ініціативи власника.

Чи має право жінка використати не використану додаткову соціальну відпустку?

Так, має.
Зазначена відпустка є соціальною відпусткою й не належить до виду щорічних, тому вона може надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу й дати народження дитини — до чи після.

Якщо працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку, і в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпусток, як це передбачено ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР.

Білоткач Галина Панасівна,
експерт гарячої лінії

Більше запитань та відповідей на них від експерта гарячої лінії Галини Білоткач — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика»«Кадри. Гарячі запитання кадровика», № 12, 2016