...
Реєструйся

На керівних постах в органах держвлади буде не менше 40% жінок?


Народний депутат України Т. Слюз проектом № 4122 пропонує внести зміни до ст. 16 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» щодо перебування жінок на керівних посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Проектом встановлюється, що на керівних посадах в органах державної влади та органах місцевого самоврядування мають перебувати не менше 40 % жінок.

Наразі, наприклад, серед 447 народних депутатів сьомого скликання тільки 43 жінки, тобто менше 10 %, 4 жінки очолюють комітети Верховної Ради України. Серед депутатів обласних рад — 12 %, районних рад — 23 %, міських рад — 28 %, сільських та селищних рад — близько 50 % жінок. За даними Національного агентства України з питань державної служби жінки складають понад 78 % від загальної кількості державних службовців, але із просуванням на посади вищого рівня їх частка значно знижується.

Також, Т. Слюз у пояснювальній записці зазначає, що можна було б ввести квоти при призначенні на керівні посади за ознаками статі, а також практикувати «гендерний баланс» коли, керівник — жінка, а її заступник — чоловік, або навпаки.