...
Реєструйся

На Кіровоградщині звільненим працівникам виплатили зароблені кошти середній заробіток за невчасно проведений розрахунок


До Управління Держпраці у Кіровоградській області звернулись два колишніх працівники одного із підприємств м. Світловодська і поскаржилась, що при звільненні не отримали належні розрахункові кошти.

Звернення були розглянуті Управлінням Держпраці у Кіровоградській області та вжито заходів для виплати заборгованих коштів. За матеріалами звернення на зазначеному підприємстві здійснені інспекційні відвідування щодо порушення його керівництвом строків виплати заробітної плати звільненим.

Під час перевірки були встановлені факти невиплати розрахункових коштів працівникам в день звільнення, а це передбачає нарахування та виплату працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

Роботодавцю роз’яснено чинні вимоги законодавства про працю та зобов’язано усунути порушення прав та соціальних гарантій колишніх працівників.

На виконання припису заборговані кошти було виплачені та компенсована втрата частини заробітної плати у зв’язку із порушенням строків її виплати в сумі близько 20 тисяч гривень.

Відповідно до статті 116 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у зазначені строки, за відсутності спору про їх розмір, відповідно до вимог статті 117 КЗпП підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день проведення фактичного розрахунку.

Джерело: https://kr.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Якими документами підтверджують неможливість виконання працівником роботи за станом здоров’я?
Згідно з Порядком розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...