...
Реєструйся

На скільки оштрафують, якщо ПДФО сплачено пізніше у зв’язку із затримкою виплати зарплати


ВАСУ в ухвалі від 10.10.2016 р. № К/800/13422/16розглянув справу, за якою підприємство оскаржувало податкове повідомлення-рішення щодо нарахування штрафних санкцій за порушення строків перерахування ПДФО.

Судами першої та апеляційної інстанцій установлено, що ПДФО найманих працівників нараховано своєчасно та правильно, включено в податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платника податків і сум утриманих із них податку (форма 1ДФ). При цьому перевіркою не встановлено фактів недостовірного обчислення ПДФО, його неутримання чи несплату.

Оскільки судами встановлено, що несвоєчасна виплата задекларованих й узгоджених податкових зобов’язань за платежем «податок на доходи найманих працівників» виникла внаслідок затримки виплати заробітної плати, при цьому ПДФО найманих працівників перераховувався того ж дня, коли й виплачувалася заробітна плата, тому має місце лише несвоєчасне перерахування сум податку, відповідальність за яке передбачено ст. 126 ПКУ.

Натомість положеннями ст. 127 ПКУ передбачена відповідальність, що покладається на платника податків, у т.ч. і на податкового агента, саме за несплату (неперерахування) податків до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків.  При цьому відповідність розміру штрафних санкцій за вчинення такого порушення визначається (обчислюється) із кількості разів допущених таких порушень протягом певного періоду часу. Тобто склад порушення передбачає, що нарахування, сплата чи утримання податку не відбулися до або на момент виплати доходу.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків